БГ EN

Статия на д-р Никола Шопов (член на УС на БНАПД)

10-01-2011 00:00
Традициите продължават
 
Още от древността морето е било притегателен център за силните и независими мъже по света. То ги е привличало със своята безбрежност и непокорима стихия. Било е източник за прехрана, път към непознати страни, но и място за почивка и отмора. Както през вековете, така и днес, множество смели хора се опитват да проникнат в неговите дълбини, да разкриват тайните му и да се любуват на невероятната подводна красота.  
 
Тези дни реших да препрочета една хубава книга, която бе издадена от Българската национална асоциация по подводна дейност (БНАПД), а именно – „50 години леководолазна дейност в България”. В нея авторите разказват свои спомени за първите години на създаването на организирана подводна дейност в нашата страна, както и много интересни случки и вълнуващи моменти, които са преживели под водата. Поразителен е ентусиазмът, който са имали тези хора – ветерани в леководолазното дело и подводната археология. Огромното им желание да „покорят” морето и разбулят вечните му тайни. За радост техните усилия и желание за развитие на подводния спорт са били разбрани от тогавашните хора на властта и за кратко време в България са се създали множество клубове по подводна дейност, водно спасяване, скоростно плуване под вода и други морски дисциплини. В средата и края на миналия век много наши състезатели по подводно ориентиране и водно спасяване участват в редица международни състезания, където печелят купища медали.
 
За съжаление в ранните години на демокрацията държавата се оттегли от задължението си да подпомага спорта и да поддържа и развива спортната база на страната. В резултат на промените морските и леководолазни клубове се закриха. Подводният спорт, както се случи и с много други спортове, изпадна в летаргия и трябваше да минат години, за да се видят наново положителни проблясъци за възстановяване на традициите, които имахме в тази област.
 
В последните няколко години със собствени средства, упорит труд и най-вече огромен ентусиазъм на шепа хора се създадоха нови клубове, почувства се раздвижване в областта на подводното дело. Този факт ме радва изключително, защото водолазната дейност и подводният спорт са несъмнено школа за изграждане на характери, водят до укрепване на организма и са извор на незабравими емоции. Броят на членовете на Българската национална асоциация по подводна дейност се увеличава, а също така и  на клубовете, които са членове на други организации. Радостно е, че ръководителите и инструкторите в тези клубове се стараят да провеждат обучение по най-съвременните методи и стандарти. Закупува се нова техника и оборудване, което позволява на техните членове да научат тънкостите на водолазното дело по-добре и максимално безопасно.
 
Много са вече клубовете в страната, които развиват успешно водолазното дело, но бих искал тук да спомена един от тях, който е известен със сплотеността на своя колектив и прекрасните кадри, които подготвя. А това именно е клуб „Нептун” в Пловдив. Той е основан на 2 юни 1989 г. и е първият самостоятелен клуб в България, който провежда обучение на водолази. Клубът функционира в съответствие с националното законодателство и се явява наследник на Морски клуб „Никола Вапцаров” - гр. Пловдив. Обучението в него се основава на традициите наследени от Българската федерация по подводна дейност в съчетание със съвременните методи на международните организации. Понастоящем клубът се занимава с обучение на водолази от ниво любители до инструктори, аварийно-спасителна дейност, подводни експедиции, спортносъстезателна дейност. Тази информация получих от един от най-дейните инструктори на клуба – Крикор Сренц, който освен, че е отличен водолаз, наследил подводната идея от баща си, е прекрасен човек и интересен събеседник. Не само защото в устава на клуба е записано, че основна негова цел е да обединява усилията на граждани и организации за развитието на подводния спорт в страната, неговите членове са известни с множеството си изключително хуманни инициативи и прояви. Повечето водолази и гмуркачи са посетили паметника на загиналите водолази в Царево, поставен от хората на клуба, за който писа и ПБПС преди известно време. Не остана незабелязана и безвъзмездната им работа по обучението на деца с увреждания да плуват. Прикова вниманието на мнозина невероятният световен рекорд на Иван Железаров, който престоя под вода цели 50 часа. Още много може да се каже за хората от клуб „Нептун”, но отново искам да подчертая, че една от най-характерните черти в дейността на клуба е, че постоянно провеждат различни експедиции, тренировки, обучения със своите членове.
 
В тази връзка искам да спомена, че на 15.01.2011 г. от 14.00 часа в залата на клуба ще се проведе поредното мероприятие на клуба. А то е дискусия по въпросите на водолазната медицина. По-конкретно ще се разгледат темите – баротравми и декомпресионна болест. Основен лектор ще бъде моя милост. За тези, които не знаят, клубът се намира на улица „Гладстон” в гр. Пловдив, на входа на западната страна на подлеза.
 
В заключение искам да отбележа, че вярата ми в завръщането на позагубените традиции в областта на водолазното дело и подводния спорт нараства. Надявам се, че все повече млади хора ще се запознаят с предизвикателствата на този прекрасен спорт и редиците на водолазите в България ще се увеличават главоломно.

 

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини