БГ EN

Българка е първата документално доказан воден спасител в света

04-02-2011 00:00
В книгата от 2008 г. на Стоян Андонов „Водното спасяване по света и в България” г. на стр. 22-23 има снимка и информация за Христина Хранова Ценкова – първата документално доказан воден спасител в света. Конкретно Андонов пише: „...при честване на тридесетгодишната акушерска и обществена дейност на Христина Хранова, в нейна чест е издадена юбилейна пощенска картичка (фиг. 8), на която е посочено, че е спасила 54 души, давещи се в Черно море. В българската и чужда литература не намерихме официални данни за други прояви на спасителна дейност от жени в света през този период. Това ни дава основание да считаме, че Хранова е първата жена документално доказан воден спасител в света.”
 
Конкретно на картичката пише (съвременен правопис): Христина Хранова Ценкова родом от София (коренячка), свършила в Русия (Киев). Била е поща в Априлското въстание. До сега е избабила 3462 деца и е чудесна черноморска плавачка. Спасила е от Черно море 54 давещи се човешки жертви, за което е наградена със сребърен орден. Участвала е в Сръбско-Българската война, за което е наградена с военни отличия и тя е майката на героите. 
 
Всъщност съдбата не е благосклонна към тази велика българка. Не е известно точно кога е родена, а умира през 1922 г. Тя е първата дипломирана българска акушерка и първата в света документално доказан воден спасител. Произхожда от семейство дало 10 убити синове в Освободителната война (1877-78 г.). Работи в София, Лом, Силистра и Варна като акушерка с голяма преданост и отзивчивост към бедните жени-родилки. Трябвало е да я носят на ръце, а в крайна сметка умира в ужасна нищета и невъобразима мизерия в столицата на България изоставена от всички.     

 

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини