БГ EN

Световно първенство по водно спасяване в страната на фараоните

24-03-2011 06:04

Българският отбор по водно спасяване на плажа „Мамура Бийч”
От ляво на дясно-клекнали: Борис Захариев, Светослав Златков, Георги Сейменов, Ивайло Ярловски, Димо Вулев; прави: Марина Гордеева, София Златкова, Христо Григоров, Теодора Томова, Стоян Андонов, Мария Златкова, Наталия Стоянова.
 
Въпреки голямото закъснение, реших, че последното световно първенство по водно спасяване, което се проведе от 2 до 17 октомври 2010 г. в египетския град Александрия, трябва да бъде отразено. Състезания бяха за мъже и жени, ветерани и междуклубни. Дисциплините на басейн бяха проведени на „Олимпийския басейн” в града, а морските на плажа „Мамура Бийч”. На този форум също така се отпразнува 100- годишнината от основаването на Международната федерация по водно спасяване.

Официални лица
На откриването на първенството присъстваше първата дама на страната-домакин – Нейно превъзходителство Сюзан Мубарак, както и президента на египетската федерация. Българската делегация бе съпроводена от световните ни шампиони по водно спасяване - Стоян Андонов и Теодора Томова, както и от председателя на БЧК Христо Григоров.

Организацията
Домакините имаха проблеми с техниката и със спазването на програмата на състезанието. В международната федерация постъпиха много жалби свързани както с организацията, така и с настаняването на отборите и осигуреният транспорт.

Българското участие
България за пръв път взе участие с пълен отбор, като бяха изпратени 5 мъже и 4 жени. Тимът бе съпроводен и бе под ръководството на настоящия треньор на националния отбор - Наталия Стоянова, която е бивша елитна плувкиня на Левски (Сф). Състезателите ни се класираха на общо 8 полуфинала в дисциплините на басейн и море. В комплексното класиране българите се наредиха на 21-о място от общо 44 страни. Мъжете ни успяха да запишат два полуфинала в щафетите, а жените общо 6 (3 щафетни и 3 индивидуални). Най-големият ни успех бе 8-мото място на сестрите Мария и София Златкови в дисциплината спасяване с борд. Този финал е най-голямото ни постижение през последните 25 години.
 

Въпреки, че постиженията не са съизмерими с тези от преди 25 години, смятам, че резултатите, които направиха националите ни бяха повече от добри и са заявка за по нататъшни постижения във водното спасяване.


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини