БГ EN

БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ОТБОРИ ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЪРВЕНСТВА ПО ВОДНО СПАСЯВАНЕ ЗА МЪЖЕ,

04-09-2011 16:42
 
През месец септември т.г. последователно ще се проведат поредните Европейски първенства по водно спасяване. От 1 до 5 септември в столицата на Дания – Копенхаген, сили ще премерят юношите и девойките на Европа, които претендират да са запознати с техниките на спасяване, а от 15 до 19 септември в град Аликанте - Испания мъжете и жените ще демонстрират уменията си в този бързо развиващ се и набиращ все по-голяма популярност спорт – ВОДНО СПАСЯВАНЕ.
 
Традиционно това са най-големите форуми за Европа, на които се събират представители от всички страни членки на Международната федерация по водно спасяване – клон Европа (ILSE), за да премерят сили и да усъвършенстват знанията и уменията си свързани с водното спасяване. Програмата на ЕП включва състезания на басейн и море/океан за Национални и Клубни отбори. Европейски първенства по водно спасяване се организират от (ILSЕ) през две години.

На тези Европейски форуми, е планиранo Българския да бъде представена от 4 състезатели при мъжете и жените и 4 при младежите. Състезателите са представители на плувната школа на Национална спортна академия.
 
Въпреки сериозните традиции, които България е имала в този спорт в далечното минало, преди глобалните политически промени, в последните години спорта ВОДНО СПАСЯВАНЕ се крепи на нестихващия ентусиазъм на няколко специалисти по водно спасяване към Български червен кръст.
 
В миналото нашите успехи на световната сцена са се дължали на факта, че много от българските треньори по плуване са разбирали ползата от заниманията по водно спасяване в подготовката на техните плувци. Всички знаят, че без добри плувни възможности, няма как да се стане добър воден спасител. А заниманията със спорта ВОДНО СПАСЯВАНЕ само могат да допринесат за подобряване на физическите качества на плувците и за разнообразяване на тяхната тренировъчна и състезателна програма. Практиката показва, че водното спасяване стимулира плувците да останат по-дълго в спорта.

Участието на българските отбори в тазгодишните Европейски първенства се осъществява, благодарение на спечеления от Водноспасителната служба към БЧК, проект към Постоянната комисия за ДЕЦАТА, МЛАДЕЖТА, СПОРТА И ТУРИЗМА към СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, който осигури част от необходимите средства за участието на отборите ни.

 

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини