БГ EN

Национален турнир по водно спасяване „Млад спасител” – Варна

15-09-2011 13:27
 
На 10.09.2011 г. във Варна на ПК „Приморски” - басейн „Юлиян Русев” и Южен градски плаж се проведе Национален турнир по водно спасяване „Млад спасител”. Първенството се проведе под патронажа на председателя на ОС на БЧК-Варна г-н Илко Раев и се ръководи от отдел ВС при областен съвет на БЧК-Варна и клуба на специалистите по водно спасяване. За осъществяване на турнира помагна и ОП „Спортни имоти”, както и клуба домакин СК „Одесос 2008”. Главен ръководител на състезанието беше Койчо Койчов, а главен съдия – Димитър Тодоров.
 
Състезанието се проведе в два полудни. В сутрешния полуден бяха проведени трите дисциплини на басейн, а следобед двете плажни дисциплини. Сутрешната програма продължи между 10 и 12 часа, а следобедната започна в 16 часа и завърши в 18 часа. В почивката между двата полудни БЧК бе осигурил обяд за всички участници, треньори и съдии на ресторант намиращ се на плажната ивица, съвсем близо до мястото на провеждане на състезанието. Състезанието бе проведено в две възрастови групи:
I – ва група деца до 14 г.
II – ра група юноши и девойки 15-18 г.
 
В първенството взеха участие четири плувни клуба – Черно Море –Армеец (25 състезатели), Черно Море (23 състезатели), Одесос 2008 (16 състезатели) и бургаския клуб Започни да плуваш (12 състезатели). Общият брой участници в турнира бе 76 души.
 
Ето и малко повече информация за проведените дисциплини.
 
Дисциплини провеждани на басейн:

Плуване с препятствия на 50/100 м – на 50 м басейн са поставени две препятствия с ширина 2 м., съответно на 12,5 м. от двете страни. Състезателите плуват свободен стил и трябва да преминат под водните препятствия без да ги докосват. Като водни препятствия бяха опънати плувни коридори.
 
Хвърляне на спасително въже на 8/12 м. – състезателите застават в стартовата зона (зона на хвърлянето – широка 1,5 м.) по двойки. При сигнал от съдията единия състезател „жертвата” скача във водата, държейки единия край на въжето. Другия край на въжето се държи от „хвърляча”. Когато „жертвата” достигне определената дистанция (8 или 12м.), в зависимост от възрастовата група, се обръща с лице към „хвърляча” и вдига ръка. Последния трябва да „обере” въжето и отново да го хвърли към „жертвата”. Когато въжето бъде хванато от „жертвата”, „хвърляча” почва да я издърпва към стената. Когато стената бъде докосната се засича време.
 
Щафетно плуване с извличане на удавник – отборите са от по 4 души. Двама състезатели, условно наречени номер 2 и номер 4, са във водата на 25-метровата линия. Стартът е от стартово блокче след сигнал на съдията. Състезател номер 1 скача и плува до състезател номер 2. В момента в който го достигне се превръща в „жертва” и състезател номер 2 го извлича обратно до стартовата стена. Там ги очаква (във водата) състезател номер 3, който поема „жертвата” и я извлича обратно към 25-те метра. Състезател номер 4 завършва дисциплината, връщайки „жертвата” към финала. В момента на докосване на стената се засича време. Жертва по време на цялата щафета е състезател номер 1.
 
Дисциплини провеждани на море:
 
Плажни флагове – на 20 метра от стартовата линия са забити в пясъка палки (кегли или др.) по начин такъв, че да стоят изправени, но и да се виждат над нивото на пясъка. Те са с една по-малко от състезателите. При сигнал състезателите, които са легнали по корем, с крака на стартовата линия, но с гръб към палките, се изправят, обръщат и бягат да вземат палка. На всеки етап отпада по един състезател, който не е успял да вземе палка и така докато остане само един състезател. Състезанието бе проведено на два полигона. Нека приемем, че имаме 20 участника. Първите двама състезатели, които отпаднат от първия и от втория полигон се класират на една и съща позиция, т.е. за примера и двамата ще бъдат 19и. Следващите отпаднали ще са 17и и т.н. Надпреварата продължава докато на двата полигона останат по 5 човека, след което всичките 10 души се събират само на един полигон и продължават борбата за местата от десето до първо място. При нечетен брой на състезателите на единия полигон ще има един състезател повече отколкото на другия полигон. В този случай, когато на полигона с повече участници останат 6 души, този който отпадне в този момент ще бъде класиран на 11о място.
 
Бягане – Плуване – Бягане (БПБ) – стартът е на плажната ивица (съответно на 100 или 150 м. от линията на водата). Състезателите стартират с общ старт, бягат и навлизат във водата. Там трябва с плуване да достигнат и заобиколят шамандура 1, която взависимост от възрастовата група се намира на 50 или 75 м. от плажната ивица. След това състезателите плуват и заобикалят шамандура 2, която е на същото разстояние както шамандура 1 от морския бряг. След обикалянето на тази шамандура състезателите плуват към брега и бягат отново 100 или 150 м. до финалната линия. Цялото трасе е под формата на разкрачена буква П.
 
Отборите се състоят от четирима състезатели като за крайното класиране се взимат предвид точките на най-добрите трима състезатели. Най-слабият състезател също получава точки тъй като крайното класиране е освен отборно и индивидуално.
 
КЛАСИРАНЕ
 
ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ– ПЪРВА ГРУПА МОМИЧЕТА ДО 14 г.
1. Яница Маврова         Започни да плуваш       74 т.
2. Жана Радева             Започни да плуваш       66 т.
3. Павлина Тодорова    ЧМ-Армеец                   64,5 т.
 
ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ– ПЪРВА ГРУПА МОМЧЕТА ДО 14 г.
1. Стефчо Стефчев       ЧМ-Армеец 2                77 т.
2. Любомир Котов       ЧМ-Армеец 2                62 т.
3. Мариян Манев          ЧМ-Армеец                   60 т.

ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ– ВТОРА ГРУПА МОМИЧЕТА 15-18 г.
1. Теодора Ставрева     Черно Море                  78 т.
2. Силвия Иванова       ЧМ-Армеец                   69 т.
2. Ивет Шумкова          Черно Море                  69 т.

ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ– ВТОРА ГРУПА МОМЧЕТА 15-18 г.
1. Александър Радославов    ЧМ-Армеец         77 т.
2. Васил Стоянов                     Черно Море        51,5 т.
3. Калоян Никитов                 ЧМ-Армеец         50 т.
 
КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ– ПЪРВА ГРУПА МОМИЧЕТА ДО 14 г.
1. Започни да плуваш   224 т.
2. Одесос 2008              223,5 т.
3. ЧМ-Армеец               198 т.

КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ– ПЪРВА ГРУПА МОМЧЕТА ДО 14 г.
1. ЧМ-Армеец 2            240 т.
2. Одесос 2008              181,5 т.
3. Черно Море              179 т.

КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ– ВТОРА ГРУПА МОМИЧЕТА 15-18 г.
1. Черно Море              254 т.
2. Започни да плуваш   234 т.
3. ЧМ-Армеец               69 т.

КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ– ВТОРА ГРУПА МОМЧЕТА 15-18 г.
1. ЧМ-Армеец               223 т.
2. Черно Море              165,5 т.
3. Одесос 2008              161 т.

Виж протокол от състезанието (PDFформат)    

 

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини