БГ EN

Мария Златкова европейска шампионка по водно спасяване

30-10-2011 07:45
 
Мария Златкова позира със златния си медал заедно със съотборниците Димо Вулев, Георги Сейменов, София Златкова и официалните лица в Аликанте Теодора Томова и д-р София Стоименова.

 

Мария Златкова стана №1 в Европа по водно спасяване в Аликанте (Испания). Републиканската шампионка в кроуловите дисциплини се окичи със златото в дисциплината плуване в открити води (surf race) още през септември, но събитието бе подминато от медиите. Подробностите в новия брой на „Плуване & Водна топка”. В surface участничките трябва да преминат по определен ред шамандурите, наредени навътре в морето, след което се връщат обратно на брега. Дистанцията е около 400-600 м.

„Имах опит от маратоните и знаех как да тръгна така, че да спечеля преднина още от старта. До първата шамандура вече бях в челната тройка и осъзнах, че имам шанс да се боря за медал”, заяви Златкова пред „Плуване & Водна топка”. Миналогодишната победителка в маратона Галата записа и два индивидуални Б-финала.

В шампионата, провел се на басейн и море, участваха 22 страни. Освен Мария от българите за отличия се бориха сестра й София, Димо Вулев и Георги Сейменов. Официални лица бяха Теодора Томова и д-р София Стоименова. Нашите заеха 14-о място в генералното класиране, което е голямо постижение, имайки предвид малката ни делегация. София направи индивидуален финал А и в тандем с Мария при щафетите.

„Отборът се представи на ниво, имайки предвид лошите условия, в които тренираме и липсата на екипировка, особено в плажните дисциплини. Най-голямото постижение въобще си остава златният медал, който абсолютно никой не очакваше”, допълни Мария.

В момента състезателката на НСА се подготвя за турнир в БЮР Македония и отборния шампионат. Надъхана е да покрие норматив за европейското първенство в Холандия и Белгия идната година. В Спортната академия тя подкара третия си курс по специалността „треньор по плуване” и спортна анимация.


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини