БГ EN

Предстои Трети семинар „Безопасна Европа чрез висококвалифицирани спасители”

21-02-2012 11:34
 
Новопостроената кула за тренировки на водолази в Констанца, Румъния
 
В периода 1-4 март 2012 г. в Шчечин (Полша) ще се проведе Трети семинар по проекта на Международната федерация по водно спасяване, клон Европа (ILSE) на тема „Безопасна Европа чрез висококвалифицирани спасители”. Целта е да бъдат промоцирани Европейската квалификационна рамка и повишаването на стандартите за квалификация на водните спасители с подкрепата на програма „Леонардо да Винчи” на ЕС. България заедно с още 11 европейски страни (Великобритания, Германия, Ирландия, Испания, Норвегия, Полша, Румъния, Финландия, Хърватия, Чехия, Швеция) участва в този проект. До момента са проведени два семинара по темата (8-11 септември 2011 г. в Констанца, Румъния и 19-22 януари 2012 г. в Бад Нендорф, Германия). В семинарите могат да участват всички национални асоциации по водно спасяване, които са членове на ILSE.
 
Основна цел на проекта е уеднаквяването на квалификационните стандарти за спасителската професия в цяла Европа, като за това се разработва т.нар.  „Спасителска рамка (“The Lifesaving Framework”).  Резултатът от нея ще бъде международно синхронизиране и съответно признаване на квалификацията и компетенциите на спасителите. В момента референтната рамка се състои от четири нива, включващи длъжностите Спасител на басейн, Спасител на открити водни площи във вътрешността на страната, Спасител на морския/океанския бряг, Инструктор по водно спасяване, Старши спасител, Старши инструктор по водно спасяване. От националните асоциации по водно спасяване се очаква да развият собствена Национална квалификационна рамка („The National Quality Framework”), която да бъде представена за одобрение пред правителството на съответната държава. Самото включване на спасителската професия в програмата „Леонардо да Винчи” на ЕС се смята за важна стъпка към развитието на тази хуманна професия в Европа.
 
В програмата на проведените до момента семинари по проекта са включени и практически занимания, упражняващи различните техники за спасяване и боравенето с екипировка. На първия семинар в Румъния е представено и новосъздаденото училище за спасители и водолази, включващо комплекс със зали за семинарни занятия, плувен басейн и 20-метрова кула за тренировки на водолази, участващи в спасителни акции. На семинарът в Германия акцент е поставен върху оказването на първа помощ и споделянето на натрупания опит.
 
Четвъртият семинар по проекта е предвиден за началото на 2013 г., а домакин ще бъде Чехия.

 

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини