БГ EN

Спасителите увековечени в нов сериал

21-02-2012 22:41
 
Американският хит „Спасители на плажа” беше първият сериал, който показа на света благородството на спасителската професия. Близо две десетилетия след това друг сериал започва да следи отблизо ежедневието на героите на плажа. Става въпрос за австралийската документална поредица “Bondi Rescue”, която показва работата на спасителите на емблематичния за град Сидни плаж „Бондай” (Bondi beach). Сериалът стартира през 2008 г. и се радва на изключителна популярност. В момента се излъчва в Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия, Германия, Италия, Турция, Хонг Конг и други.
 
За разлика от своя предшественик, сцените в сериала “Bondi Rescue” не са художествена измислица, а проследяват реални събития: всевъзможни спасявания, различни порезни рани, травми на гръбначния стълб, слънчеви и топлинни удари, опарвания от медузи, сигнали за акули, огромни вълни и изключително силни течения, изгубени деца на плажа, пияници, сбивания, крадци и други ситуации, при които се налага полицейска намеса.
 
 
 
Изключително драматични са ситуациите в които жертви, изпаднали в клинична смърт, са връщани обратно към живота. На такъв инцидент е посветен епизод 4 от шести сезон. В така създалата се ситуация спасителите действат като по учебник и ние само можем да се поучим от техния професионализъм. Светкавична реакция, нито едно грешно движение, изключителна работа в екип и разбира се, наличието на преносим дефибрилатор (апарат, който връща сърцето в нормален ритъм чрез електрически импулс) и умението да се използва при необходимост. За съжаление в България преносимите дефибрилатори са рядкост в оборудването на спасителните постове, а наличието им може да се окаже решаващо в спешни ситуации. Ако оставим тях настрана, работата на австралийските колеги действително е за пример и си струва да се отдели време, за да се запознаем с нея чрез този станал така популярен сериал.
 
Всички епизоди на сериала са достъпни в YouTube на английски език с очарователен австралийски акцент. Приятно гледане!

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини