БГ EN

Полската водноспасителна служба отпразнува 50-годишен юбилей

17-04-2012 15:28
Снимки: wopr.pl
На 11 април 2012 г. в седалището на Полския олимпийски комитет се проведе пищна церемония с която Полската доброволческа водноспасителна служба отбеляза 50 години от началото на своята дейност. Официални лица на церемонията бяха представители на Президентството, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда, Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Народното събрание, както и чуждестранни делегати. Със Златен, Сребърен и Бронзов кръст за заслуги бяха отличени редица доброволци, посветили своето време и сили на водното спасяване, както и шестнадесет млади спасители и инструктори.
Сред поканените на юбилейната среща бяха директорът на Държавния център за сигурност, началника на Националната противопожарната служба, представители от Катедрата по спешна и гражданска защита, директора на Службата към кмета на Варшава, заместник-директора на Бюрото за спорт и рекреация, Варшава, президента на Полската яхт асоциация, председателя на Полската асоциация за детско плуване, президента на Планинската спасителна служба, както и многобройни представители на агенции, ведомства, организации и фирми, които си сътрудничат със спасителите и представители на полската доброволческа водноспасителна служба.
Две неща правят голямо впечатление от проведената юбилейна среща.
Първо, изключително официалната обстановка по време на церемонията. Както може да се види от снимките, всички гости са облечени в строги костюми по всички правила на бизнес етикета. Тази представителност не е чужда на водните спасители и дейци от други страни, които умеят да разграничават изявите в басейна и на плажа от своите официални задължения. Много често на официалните вечери и церемонии по закриването на големи първенства спортистите и официалните лица на силите във водното спасяване като Австралия, Нова Зеландия, Италия, Германия и др. се появяват облечени в елегантни костюми. За разлика от тях представителите на по-малките държави обличат каквото имат под ръка, най-често дънки или спортно облекло. За съжаление от опит до момента България попада във втората група, като единствено официалните лица в нашата делегация слагат костюм за подобни събития.
Второто нещо, което прави силно впечатление е фактът, че гости на церемонията са представителите на почти всички обществено значими публични организации и институции в страната. Това показва изключително важната позиция, която водното спасяване в Полша си е извоювало, както и широката мрежа за сътрудничество, която е изградило. Доказателство за това е и дългият списък с партньори, поставен на сайта на водноспасителната служба. Именно сътрудничеството с голям брой други организации и институции е от съществено значение за развитието на една такава доброволна организация и за промотирането на нейната хуманна дейност.
В България водноспасителната служба е дирекция към Българския червен кръст, създадена през 1964 г. Само две години по-млада от полската, българската водноспасителна служба ще отбележи своя 50-годишен юбилей през 2014 г. Колко официално ще бъде нашето честване и кои ще бъдат официалните гости на него ще покаже времето.

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини