БГ EN

Водните спасители премериха сили на XI-тия Национален турнир по водно спасяване „Любен Кантарджиев”

22-05-2012 11:57

 

Обща снимка. В дъното вдигнали купи - Борето Захариев и Вальо Митрев
 
За единадесети път
 
На 19 и 20 май в гр. Велико Търново се проведе XI-тияНационален турнир по водно спасяване „Любен Кантарджиев”. Организатори на проявата бяха Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица -1902”, Български червен кръст и Плувен клуб „Етър”, а главен спонсор - фирма „Европаауто”. Кметът на Велико Търново Даниел Панов подкрепи състезанието, а на церемонията по откриването присъства зам.-кметът на града - г-н Ганчо Карабаджаков.
 
В надпреварата се включиха представителите на София, Варна, Бургас, Сандански, Севлиево, Хасково, Пловдив, Павликени, Мерданя и разбира се на домакините от Велико Търново. Дисциплините на закрито се проведоха на 19 май в басейна на СОУ „Емилиян Станев”, а тези на открито – на 20 май в парка „Ксилифор”. Главен съдия на проявата беше г-н Веселин Стефанов, главен ръководител – г-н Петко Шатров, а главен секретар – г-н Михаил Шатров. Безценна помощ оказаха всички съдии и помощник-организатори, които доброволно всяка година съдействат за провеждането на турнира.
 
Първи ден
 
Първият състезателен ден откриха най-малките, разделени в две възрастови групи – до 11 г. и 12-14 г. Те премериха сили в дисциплините плуване под препятствия и извличане на манекен. След тях по-големите (юноши, девойки, мъже и жени) показаха майсторство и в още една дисциплина – извличане на манекен със спасителен буй. Това е изключително технична дисциплина, която се провежда едва за втора година в България.
 
Най-голямата атракция на състезанието безспорно бяха стартовете на ветераните. Състезателите от София, Варна, Бургас, Сандански и Павликени видяха своите треньори в действие, а последните показаха, че по нищо не отстъпват на младите си възпитаници. Записаните от ветераните отлични времена доказаха, че при водното спасяване освен бързината и силата, усвояването на техниките за спасяване са от ключово значение.
 
Първият състезателен ден приключи с другарска среща, на която домакин беше Веселин Стефанов или както го знаят всички – вуйчо Весьо. Той стопанисва хижата при езерото в местността Ксилифор, където се провеждат дисциплините на открито. Вуйчо Весьо се занимава с водно спасяване от както се помни и е двукратен световен шампион за ветерани от световното първенство в Австралия през 2007 г. Традиционно той всяка година гощава своите гости с крехко агнешко и домашно вино като тази година традицията също беше спазена.
 
Втори ден
 
За втория състезателен ден времето в Ксилифор се смили над организаторите и за пръв път от дни слънчевите лъчи пробиха гъстите дъждовните облаци. Това позволи дисциплините на открито да бъдат проведени по график. Те бяха разпределени в три сектора, където състезателите премериха сили в спасяване с гребна лодка, хвърляне на спасителна топка в цел и плажни флагове. Изключително интересна беше битката в сектора спасяване с гребна лодка, където греблата и шамандурите създадоха главоболия на част от участниците. Треньорът от Сандански – Валентин Митрев – не спираше да напътства от брега както своите състезатели, така и всички онези, които изпитваха затруднения по трасето. Малко по-късно той и останалите ветерани показаха, че са майстори на лодката, записвайки времена, недостижими от по-младите спортисти. Децата на сектора хвърляне на спасителна топка демонстрираха, че са усвоили умението да подадат предмет на нуждаещ се от помощ във водата. Истинска битка се заформи на плажните флагове, където бяха тествани реакциите и бързината на състезателите.
 
Класиране
 
Крайното класиране беше комплексно, като медали получиха първите трима във всяка възрастова група. Най-добре представилият се състезател на турнира беше бургазлийката Дени Дичева. Тя завоюва златото при момичетата 12-14 г. с максимален брой точки, спечелвайки всички свои стартове. Медали за Бургас донесоха също и Катя Ковачева (момичета 12-14 г.), Мартина Димитрова (момичета до 11 г.) и Свилена Николова (девойки).
 
Много силно беше представянето на състезателите от Сандански, които спечелиха един златен и три сребърни медала. Титлата за тях донесе Елена Златкова при девойките, а сребро завоюваха Никол Христова (девойки), Дейвид Георгиев (юноши) и Валентин Митрев (ветерани).
 
Две титли за Севлиево спечелиха Николай Атанасов и Трифон Трифонов при момчетата до 11 г. и 12-14 г.
 
С отлично плуване в басейна, златните медали за София заслужиха Панайот Арнаудов при юношите и Георги Сейменов при мъжете, както и ветераните Борис Захариев и Александра Кръстанова. Колекцията от медали за столичани допълниха София Златкова със сребро при жените, Явор Вълканов (юноши), Светослав Златков (мъже) и Елена Стоилова (ветерани), които спечелиха бронзовите медали в своите групи.
 
Миролюб Адамов при мъжете и Ралица Давидова при жените отсрамиха варненци, завоювайки съответно сребърен и бронзов медал.
 
Честта на домакините защитиха Марина Гордеева, която за трети път печели титлата при жените, и Карина Борисова, окичила се със златния медал при най-малките момичета. Медали за старопрестолния град донесоха още Йордан Момински и Теодор Иванов (момчета до 11г.), Пламена Раднева (момичета до 11г.), както и Божидар Николов и Калоян Цонев (момчета 12-14г.).
 
Всички състезатели получиха грамота и тениска за спомен от турнира, а най-добре представилите се отбори бяха наградени с купи. Накрая всички се събраха за обща снимка, която запечата позитивните емоции от изминалите два дни.
 
Виж официалните резултати (PDF)

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини