БГ EN

Трети турнир по водно спасяване за деца в Стара Загора

07-04-2014 22:27

Като част от превантивните и просветно-профилактичните си дейности за намаляване на водния травматизъм сред населението и особено сред децата, през 2014 г. Областният съвет на БЧК - Стара Загора организира и проведе Трети турнир по водно спасяване за деца „Децата спасяват”. 

Съорганизатори на спортно-образователната проява вече традиционно са СКП „Траяна” – Стара Загора и Дружеството на водните спасители – Стара Загора. Община Стара Загора подкрепи турнира, като предостави безвъзмездно базата на общинския покрит плувен басейн в града за деня на провеждането му. НС на БЧК – Дирекция «ВСС» оказа финансова подкрепа и уважи малките спасители с присъствието на свои представители. За първи път една от големите марки в света на водните спортове – SPEEDO, декларира своята съпричастност към идеите на турнира, като осигури материални награди за призьорите в комплексното индивидуално класиране.
 
От възникването на турнира целта му остава непроменена - популяризиране на плуването и водното спасяване сред децата и развиване на умения за самопомощ и взаимопомощ във водата за намаляване на водния травматизъм и опазване на най-голямата ценност – човешкия живот.
 
Турнирът се проведе на 05.04.2014г. от 11,00 ч. на покрития общински плувен басейн в Стара Загора. За участие в надпреварата на старт застанаха 74 от предварително заявените 78 деца от 14 отбора от областите Кюстендил, Велико Търново, Бургас, Габрово, Ямбол, Варна и Стара Загора.
 
Малките спасители бяха разделени в 2 възрастови групи:
Група А – родени 2001-2002 г. – отделно за момчета и момичета
Група Б – родени 2003 и по-малки – отделно за момчета и момичета
 
За всяка възрастова група и пол се извърши отделно индивидуално класиране на база спечелените точки общо от 3-те състезателни дисциплини:
1. 50м свободен стил с изваждане на предмет от дълбочина 1,80 м преди финала и финиширане с предмета.
2. 40м извличане на манекен – 20 м плуване до манекена и 20 м извличане.
3. 50м плуване под препятствия.
 
Между отделните дисциплини на малките спасители бяха представени демонстрации на техники по водно спасяване от спасители, обучавани в курсовете на Областният съвет на БЧК - Стара Загора.
 
Отборното класиране се извърши на база общо спечелени точки от всички състезатели на всеки един отбор без разделяне по възраст и пол.
 
Третият турнир „Децата спасяват” премина при отличната организация, със стегнато и много премерено време на протичане, безупречно информационно осигуряване и обявяване на резултатите и временното класиране веднага след приключването на всяка дисциплина за всяка група.
 
Най-добрите млади спасители на спортния празник са отличени с медали и предметни награди с марката SPEEDO. Раздадените 4 комплекта медали в комплексното индивидуално класиране спечелиха:
 
Група А – родени 2001-2002 г. – момчета
1-во място – Георги Георгиев - ПК „Започни да плуваш” – Бургас – 30 т.
2-ро място – Антоний Моралийски - Акулите – Варна – 22 т.
3-то място – Ивайло Петков - КПС „Черно море” – Варна – 19 т.
 
Група А – родени 2001-2002 г. – момичета
1-во място – Ивелина Иванова - СКП „Траяна” - Стара Загора – 26 т.
2-ро място – Мартина Танева - СКП „Траяна” - Стара Загора – 18 т.
3-то място – Радосвета Иванова - СКП „Траяна” - Стара Загора – 17 т.
 
Група Б – родени 2003 г. и по-малки – момчета
1-во място – Денис Канев - СКП „Траяна” - Стара Загора – 30 т.
2-ро място – Любомир Кереметчиев – КПС „Черно море” – Варна – 16т. /с по-добри класирания съгласно регламента на турнира/
3-то място – Александър Атанасов - ПК „Започни да плуваш” – Бургас – 16т.
 
Група Б – родени 2003 г. и по-малки – момичета
1-во място – Карина Борисова - ПК „Етър” - Велико Търново – 28 т.
2-ро място – Теодора Георгиева - СК „Викинг 2008”  - Севлиево – 21 т.
3-то място – Габриела Георгиева - СК „Викинг 2008” - Севлиево – 19 т.
 
След оспорвано съревнование отборното класиране придоби следния вид в челната шестица:
1-ви СКП „Траяна” – Стара Загора – 117 точки
2-ри КПС „Черно море” – Варна – 72 точки
3-ти СК „Викинг 2008” - Севлиево – 66 точки
4-ти ПК „Започни да плуваш” – Бургас – 63 точки
5-ти ОС на БЧК – Стара Загора – 45 точки
6-ти ПК „Етър” - Велико Търново – 44 точки.
 
Първите 6 отбора са отличени с купи и грамоти, а достойните им подгласници – с грамоти за отлично представяне.
 
Ние, организаторите, вярваме обаче, че победители са всички участвали деца – с извършената подготовка, с положените усилия, с новите приятелства, с новите знания и умения, с усмивките си. За проявените умения и спортен дух, всички участници са отличени с грамоти и материални награди, осигурени от Областния съвет на БЧК – Стара Загора.
 
Гости на Трети турнир по водно спасяване за деца „Децата спасяват” бяха: г-жа Теодора Томова – представител на Дирекция «ВСС» при НС на БЧК – световен шампион по водно спасяване, г-н Борис Захариев – представител на Дирекция «ВСС» при НС на БЧК - инструктор по водно спасяване, щатни специалисти и доброволци на БЧК.
 
Неподправеният ентусиазъм на участниците за пореден път превърна Турнир „Децата спасяват” в истински празник за водното спасяване и същевременно в безценна инвестиция в здравето на децата.
 
Турнирът „Децата спасяват” е уникален за страната ни поради комплекс от фактори, най-важните между които са: неговата насоченост изцяло към децата, във възраст, в която активно се усвояват нови знания и умения; извършването единствено на комплексно индивидуално класиране за насърчаване на комплексната подготовка за участие; сътрудничеството между много и различни структури, с различна сфера на дейност, от национално и местно ниво, за успешното осъществяване на турнира; осъществява се изцяло с доброволен труд; информационното осигуряване на турнира позволява резултатите от всяка дисциплина и комплексното индивидуално и отборно класирането да се обявяват в реално време; турнирът предлага уникална комбинация от обучение, състезание и забавление.
           
 

 


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини