БГ EN

Водноспасителната служба на БЧК е обучила 48 265 спасители за 50 години. Празнува юбилей!

08-10-2014 18:57Водноспасителната служба към Български Червен кръст е обучила 48 265 спасители за 50 години от създаването на секцията към БЧК.

Впечатляващата статистика беше обявена по време на отбелязването на половинвековния юбилей, състоял в сградата на организацията на улица „Джеймс Баучер” №76 в София.
 
Водноспасителната служба на БЧК е създадена през 1964 г.

Основната й дейност е обезопасяване на водните площи и превенция на водния травматизъм.Като неразделна част от най-голямата хуманитарна организация, тя обединява, координира и подпомага усилията на институциите, ведомствата и сдруженията, които работят за опазване на човешкия живот във водна среда. Водноспасителната служба е пълноправен член на Международната Федерация по водно спасяване (ILS) в Зона Европа - (ILSE), от 1967 г.На тържеството думата взеха председателят на БЧК Христо Григоров, генералният директор на Водноспасителната служба на БЧК доц. д-р Красимир Гигов, членът на НС на БЧК и председател на Националната комисия по водно спасяване Стоян Андонов (абсолютен световен шампион), директорът на Водноспасителната служба Антон Налбантов, вицепрезидентът на Европейската федерация по водно спасяване проф. Тодор Попов, заместник ректорът на НСА по учебната работа Николай Изов и др.

„Нашите постижения са плод на упорита работа и безрезервна всеотдайност на каузата за опазване на човешкия живот и за намаляване на водния травматизъм, а екипът от експерти, доброволци и партньори е сърцето и душата на тази хуманна кауза.
 
Благодарни сме на тези хора, събрали в себе си силния дух на поколенията и енергията на бъдещето. Благодарим на Българския Червен кръст, който подкрепя развитието на нашите дейности и осигурява всички необходими възможности за повишаване на стандарта и качеството им”, заяви директорът на Водноспасителната служба Антон Налбантов.

                         Наградените

На тържеството за съществен принос към развитието и утвърждаването на дейността на Водноспасителната служба към БЧК с почетна юбилейна грамота бяха наградени партньорски институции, дарители и медии за безкористната подкрепа, съдействала за намаляване на водния травматизъм, за опазване на здравето и живота на гражданите, особено на децата и младежите.

Сред тях беше и списание „Плуване & Водна топка”.Председателят на Асоциацията на българските плувци Николай Кръстев (вляво) получава от шефа на Националната комисия по водно спасяване Стоян Андонов почетната благодарствена грамота за сп. „Плуване & Водна топка”

Грамотата получи Николай Кръстев – шеф на Редакционния съвет на изданието, както и председател на Асоциацията на българските плувци.
 
Една от каузите на АБП е водното спасяване, което присъства в самостоятелна рубрика и в Първи български плувен сайт.
 
Преди години благодарение на асоциацията беше преиздадена безплатната книжка за деца на Васил Станкович „Научи се да плуваш”, чиято цел освен да приобщи подрастващите към любимия спорт е и да намали инцидентите по плажовете и водоизточниците.
 
Сред удостоените с грамота беше и живата легенда сред лайвгардовете у нас Стоян Танев–Чудото.
 

По време на тържеството в сградата на БЧК беше представен и богато илюстрованият уникален алманах от 190 страници на гланцова хартия „50 години Водноспасителна служба”.
Съставители са бившият директор на Водноспасителната служба Теодора Томова и Лидия Маркова


                      Статистиката

За периода 1964-2014 г. са обучени 48 265 водни спасители.

През последните години средно около 1500 курсисти получават сертификат за правоспособност.
 
                                         
Преди 40 години: Обучение с лодка за воден спасител

Всяка година водните спасители на БЧК предотвратяват средно над 3 000 водни инцидента в страната.Само през 2013 г. е спасен животът на 5115 души.

Над 70 000 души годишно (предимно деца и младежи) са обучени в превенция на водния травматизъм чрез образователни програми.

Изключителен принос към дейността по водно спасяване имат доброволците от дружествата на водните спасители в страната – 34 дружества с над 1000 членове.Световното първенство по водно спасяване във Варна 1971 г.
Снимка: Личен архив на Симеон Дамянов – инструктор по водно спасяване в ОК на БЧК във Враца


През 2014 г. ВСС осигурява със свои екипи безопасността на 37 водни обекта в страната.

През годините ВСС постигна високи резултати в спортно-състезателната дейност.

Досега са извоювани 7 индивидуални и 5 отборни световни титли по водно спасяване.

През 2011 г. на първенството в Испания бе спечелена и европейска титла.Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини