БГ EN

Британец улови сиамски шаран с тегло 68 кг.

26-08-2014 21:18
 
Британецът Енди Харман улови най-големият сиамски шаран в света, с тегло 68 кг. Това се случи по време на отпуската на Харман в рибарския курорт Ратчабури (Тайланд). За да го измъкне на брега риболовецът се бори с шарана цели 50 минути. Примамката закачена на куката на щастливеца била най-обикновен хляб.           
 
Британецът заяви дословно пред медиите: „За да извадя шарана от водата трябваше да използвам метална клетка, тъй като той беше твърде голям за рибарското ми кепче.“
 
Енди Харман е изключителен риболовец. През 2012 г. той изважда от водата, също в Тайланд, 200-килограмова арапаима. Той всъщност живее в Австралия, но непрекъснато пътува по света на риболовни воаяжи. 
 
Сиамският шаран е най-големият вид шаран изобщо. Среща се единствено в реките Меконг, Чао Прайя и Меклонг. Твърди се, че неговото тегло може да достигне до 300 кг., но е много малко вероятно в момента в реките да плуват такива чудовищно тежки риби.
 
Сиамският шаран е много популярна риба и бива развъждан в цяла Азия. Най-големият сиамски шаран уловен в Европа е тежал 46 г. Това сторва австриецът Роман Ханке през 2012 г. в Унгария.
           

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини