БГ EN

България осма на световното по риболов в Пловдив

20-09-2016 06:25
Унгария стана световен шампион по спортен риболов за нации на шампионата, който се проведе в Пловдив. Маджарите се пребориха в конкуренцията на още 33 държави на гребния канал в двудневна надпревара под тепетата. 
 

Българите ловиха чудесно и завършиха осми, като изпълниха задачата да попаднат в топ 10 на първенството, което бе под №63.
 

И във втория състезателен ден решаващ се оказа уловът на шаран, за който, както и първия ден унгарците се оказаха най-подготвени. Те финишираха с над 53 кг улов и 34 наказателни точки.


Втори е тимът на Чехия с 51 кг и 42 наказателни точки, а трети Англия с 60 кг и 46 наказателни точки.
 
 
В индивидуалното класиране новият световен шампион е Йерней Амброзич от Словения, който победи с две секторни победи с 13.4 кг улов. На подиума след него се качиха чехът Йозеф Конопасек с почти същия улов, но с 3 наказателни точки, а трети е словакът Растислав Дудр с 3 наказателни и 10.8 кг риба. 


                    Българите


За българското 8-о място решително се оказа представянето на Заприн Манолов, който в неделя спечели секторна победа и заедно със заелият второ място в сектора Огнян Райдовски издърпаха отбора напред.


Нашите в първия ден вървяха 11- и, но след корекция в тактиката на захранване, в неделята започнаха да ловят и шарани. Това се оказа решаващо за успеха.
 

Първенството бе закрито от президента на Международната федерация по спортен риболов Клаудио Матеоли, който с председателя на българската Георги Михайлов връчиха златните медали. Г-н Матеоли поздрави българската федерация и община Пловдив за отличната организация.


Той отличи и над 180-те доброволци, които бяха по секторите през двата състезателни дни.
 

"Това е най-големият форум, на който България е била домакин за последните над 30 години и добрите оценки на работата ни дават увереност да вървим напред", посочи председателят на БФРС Георги Михайлов. "Успешната организация на първенството ни позволява да кандидатстваме за домакинството на Световното за жени отново на Гребния канал в Пловдив", допълни той.


За представянето на българския отбор Михайлов отбеляза, че това е най-високото класиране от всички участия до сега и показва прекрасната работа и спойка на целия екип.
 
 
На церемонията присъства зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, който също участва в награждаването на победителите.

КоментариDelfina

Спринт
Други новини