БГ EN

Излезе „История на гребния спорт в България”

02-06-2013 22:41

 

Началото на гребния спорт в България и по-специално академичното гребане започва малко след Освобождението ни от турско робство.
 
На 1 август 1879 г. в гр. Русе за първи път се развява български военно-морски флаг на подарените на България от Русия кораби и катери. Има вече български военен флот. Между подарените морски съдове са и „5 гребни лодки”. Предаването на руските кораби на България и издигането на българския флаг на корабите е голямо тържество, което по спомени на очевидци е било съпроводено и с надпреварване с лодки. Шарена е била картината: разнотипни са лодките - корабни двойки, четворки и разни рибарски лодки, но това състезание се е запомнило, за да даде повод на Иван Казаков от Варна да го причисли към „първата спортна проява”. 100 години по-късно България вече е сред водещите световни сили в академичното гребане, предизвикващи респект и уважение сред спортистите от цял свят.
 
Книгата „История на гребния спорт в България” е предизвикана от потребността да се напише, систематизира и съхрани за идните поколения една малка част от културното наследство на страната ни, отнасяща се за физическото и духовно възпитание на десетки хиляди младежи и девойки, имали щастието да се докоснат и да дружат с гребния спорт, да го превърнат в смисъл и съдържание на своя живот, цел на благородните си амбиции за лична и родолюбива изява; да се покаже и активното българско присъствие в международния спортен живот.
 
Без да има претенции за изчерпателност, книгата представя отблизо участниците в различни тренировъчни сборове и състезания; усилията за преодоляване на трудностите и радостта от победата. С обема си от 760 стр., в които се съдържат официалните протоколи от състезанията през последните 90 години и над 700 снимки, книгата се превръща в ценен справочник за миналото и насока за бъдещето на този красив и привлекателен спорт.
 
Книгата „История на гребния спорт в България” вече е публикувана в електронен вид. Всеки който желае, може да я закупи от: Mtel:
http://www.mtel.bg/mtel-ebook magazin/mm/ebookstore/mc/bookdetails/ma/index/bid/1366

 

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини