БГ EN

Каякарът Боян Николов започва самостоятелно пътешествие "Три морета"

23-04-2014 18:32

Екстремният каякар Боян Николов ще се отправи на второ самостоятелно пътешествие в открито море на 1 май. Новото предизвикателство се нарича „Три морета”. 

Успехът на първия му проект - Odysseus Journey - по маршрута Атина-Игуменица, се превърна във вдъхновение за второто пътешествие.

Новото предизвикателство ще бъде два пъти по-дълго и по непознати за него брегове.

Разстоянието, което трябва да измине Боян, е около 2150 км. Предвижда се това да се случи за около два месеца в периода 1 май-1 юли.

Пътят ще бъде изключително интересен, тъй като включва делтата на река Дунав и три морета - Черно, Мраморно и Егейско - всяко от които с различен характер, климат, крайбрежие.

Пътешествието обхваща три държави - България, Румъния и Турция.

„Новото солово пътешествие наистина е изпитание за духа и тялото ми. Много по-сериозно от миналогодишното. Тук преминавам през няколко гранични зони, което може да забави плановете ми. Но аз съм зареден с оптимизъм и вярвам, че ще се завърна по-силен и по-мъдър.

Успехът на подобен проект не би бил възможен без подкрепата на съмишленици и спонсори. Затова искам да благодаря на всички тях”, заяви Боян Николов дни преди новото си начинание.

Събитието е съфинансирано от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа кандидатурата на София за Европейска столица на спорта 2017 г. и кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

Маршрутът на „Три морета” е с обща дължина около 2150 км., двойно повече от Odysseus Journey.

Разделен е на три етапа: Румъния - делтата на Дунав с дължина 582 км, България - 275 км, Турция - 1300 км.

Боян Николов е на 38 години, от гр. София. От 1997 г. интересът му е насочен към каякинга в бързи води, а също и към предизвикателствата на морския каяк.

До момента той има осъществени няколко самостоятелни плавания с каяк по море в рамките на 10-14 дни и съответно с дължина 200 - 300 км всяко от тях.

Спортната биография на Боян Николов включва още рафтинг, парашутизъм, пещерно дело, скално катерене, каньонинг, сноубординг.
 
Видеоклип с първата одисея на Боян


Интервю с екстремния каякар


КоментариDelfina

Спринт
Други новини