БГ EN

ФИСА номинира финалистите за „Медал Томас Келер“

09-05-2015 16:53
Ще грабне ли „Медал Томас Келер“ словенецът Ижток Коп? 
 
Световната гребна федерация (FISA) номинира петте финалисти за най-престижната награда в спортното академично гребане в планетарен мащаб - „Медал Томас Келер“. Медалът се връчва от 1990 г. за изключителни заслуги в този спорт и за победителят би могло да се каже, че „той/тя е гребец на гребците на света“. Миналата година медалът бе връчен на австралиеца Дрю Джин. Носителят на медала придобива право докато е жив да получава безплатни акредитации за световните първенства по гребане, а славата му стига до небесата.     
 
Номинираните за 2015 година
 
Каролина Евърс-Суиндел и Джорджина Евърс-Суиндел, Нова Зеландия 
Сестрите близначки от Нова Зеландия завършиха своята спортна кариера като двукратни олимпийски шампионки. През 2010 г. бяха избрани за най-добрите спортистки на Нова Зеландия за десетилетието 2000-2010 година.  
 
Карин Дейвис, САЩ
Карин Дейвис е въплъщение на учения и спортиста в едно лице. Гребкинята притежава бакалавърска степен по изкуство на Харвардския университет, а през 2013 г. става доктор на юридическите науки на Колумбийския университет. Тя е двукратна олимпийска и четирикратна световна шампионка за периода 2002-2012 година.  
 
Грег Серл, Великобритания
Между 1990 и 2000 година британецът участва в три олимпиади и осем световни шампионати. През това време печели два олимпийски медали и пет медали от световни първенства. Прибира греблата в хангара на 40-годишна възраст.
 
Ижток Коп, Словения
Вероятно Ижток Коп е най-голямата спортна легенда на Словения. Активната му спортна кариера обхваща 20 години, като през нея участва на шест олимпиади и 16 световни първенства. Има 12 медали от световни първенства и златен олимпийски медал.      
 
Роб Уодел, Нова Зеландия
Скифьор, който печели олимпийското злато през 2000 година и две първи места на световните шампионати през 1998 и 1999 година. Прави всичко това със заболяване на сърцето.  
 
Росано Галтароса, Италия 
Кариерата на италианеца започва през 1989 г. и завършва през 2012 г. Състезава се на пет олимпиади (печели четири медали, един златен) и на 10 световни първенства (печели дванадесет медали, четири златни).    

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини