БГ EN

Плувците на „Младост’91” пазят гребците на световното в Пловдив

22-07-2015 23:41Никол Кошеджийска, Божидар Маджуров (старши спасител), Динко Гешев и Петко Тороманов о
т „Спринт” (Пд– отляво на дясно, преди старта на световното първенство по гребане до 23 г. Снимка: Делян Господинов

Плувците на „Младост’91” (Пд) пазят гребците на световнотопървенство по академично гребане за младежи и девойки до 23 години, което се провежда в Пловдив.
 
Над 800 състезатели от 51 държави са заявени за шампионата в Града под тепетата.
 
В спасителният тим изпъква чаровната многократна шампионка и медалистка в дългите кроулове Никол Кошеджийска. В екипа са още Динко Гешев, Николай Бангеев, (на втората снимка вляво, а вдясно е бившият гребец Данаил Димитров). Божидар Маджуров е старши спасител.

Половината от лайфгардовете ще са по лодките и проверяват след гонките дали всички са добре.

 
На гребния канал в Пловдив са се провеждали и плувни състезания. Едно от най-любопитното е това определянето на участника ни на европейското първенство във Виена през 1995 г. Тогава рамо до рамо в продължение на 25 км битка водиха Петър Стойчев и Димитър Петров-Мутата. 

Стойчев би с финален спринт и отиде в Австрия.

Мутата пък се отправи за Южна Америка, за да даде началото на маратонската си кариера. Година по-късно той спечели Световната купа, тогава тя още не беше под шапката на ФИНА. 
 
Междувременно двойката ни скул лека категория Иван Колев и Григор Манчев се класира с лекота за четвъртфиналите на първенството в Пловдив. Нашите прeминаха спокойно по трасето, завършиха втори в четвърта серия с време 6:59.66 мин. и ще съхранят сили като пропуснат репешажите.
 
20-25 млн. лв. пък са очакваните брутни приходи за бизнеса в Пловдив от провеждащото се в града световно първенство, информира Sportal.bg, позовавайки се на председателя на организационния комитет Иван Попов, позовавайки се на експерти от туристическия и транспортния бранш.
 
„Организационният комитет дори срещна проблеми с настаняването на гостите на състезанието в пловдивските хотели, което е показателно за дивидентите, които световното първенство по гребане носи на града. По-скъпите хотели са приели гости от 51 държави. По данни на хотелиерите става дума за минимум 5-7 нощувки на всеки.
 
При някои отбори като Нова Зеландия, Япония, Австралия, Канада, САЩ нощувките ще бъдат повече, защото те пристигнаха седмица преди старта на състезанията. Местата на централната трибуна на гребния канал са изкупени предварително от гостите на първенството. Това са близо 800 места, които са предплатени за всички 4 дни”, заяви Попов.
 
Над 3000 чужденци са в Пловдив за първенството. Сред тях, освен участниците и техните екипи, са много родители на състезателите и фенове на гребането.

КоментариDelfina

Спринт
Други новини