БГ EN

Славният Стефан Попов – Замората

29-12-2011 22:03
 
На снимката виждате славният състезател, треньор и ентусиаст Стефан Попов – Замората. Фотографията е уникална, а човекът на нея бе още по-уникален. Погледнете замаха на Замората, блясъкът и гордостта в очите му, неповторимата стойка, 24-каратовата заморска усмивка, въобще снимката ни казва: „Ние, българските плувци, сме голяма работа!“ Колко много злато, колко много слава, колко много плуване!  
 
Чрез лика на нашия непрежалим Замора да си спомним за всички български плувни хора, които не са вече между нас и отидоха в отвъдното през изминаващата 2011 година. Не сме ги забравили и няма да ги забравим. Ние сме велика плувна общност – живи и мъртви сме едно.  
 
Стефан Попов – Замората
 
Роден е на 14 март 1930 г. в столицата. Първият му треньор е легендарният Христофор Панайотов. Активната му състезателна кариера обхваща периода 1946-1958 г. Той е един от първите майстори на спорта по плуване в България след учредяване на ЕРСК, като е удостоен с това звание през 1953 г. През 1951 г. на басейн “Дианабад” в София става трикратен шампион на републиката на 200, 400 и 1500 м св. ст. Печели и плувни маратони на Черно море. През състезателния си период е последователно с емблемите на ФД “Раковски – ФК” и ОФД “Спартак”. След като завършва висшето си образование (ВИФ “Г. Димитров”) от 1960 г. понася треньорския си кръст. Отначало е във ФД “Червено знаме”, после се връща в ОФД “Спартак” (1965 г.), за да го видим впоследствие до края на забележителната му треньорска кариера в “Левски – Спартак” София. Подготвя огромен брой спортисти – плувци и невероятно число шампиони и рекордьори на България. Издъхва на 4 април 2004 г. в София.

 


КоментариDelfina

Спринт
Други новини