БГ EN

Правилното хранене на плувеца

28-03-2018 12:20 | Деян Гечев

 

Макро и микронутриентите са основните хранителни вещества, от които всеки плувец се нуждае, за да е в добра физическа и психическа форма. Те отговарят за правилното функциониране на организма и като цяло са най-важните извлеци от всяка храна.

 

Макронутриентите са хранителните вещества, от които организмът се нуждае в по-големи количества – белтъчини, въглехидрати и мазнини.


Белтъчини са основната съставна на клетките и тъканите в организма на човека, а техният прием е важен за растежа на мускулите. В крайна сметка те са и енергиен източник, в случай, че приемът на въглехидрати е малък.

Основните храни, които са богати на белтъчини са: месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, семена, ядки и други.

 

Въглехидратите са нужни за подсигуряването на енергията, нужна за осъществяването на всички жизнени процеси в човешкия организъм, т. е  те са горивото на тялото.Храните, които са богати на въглехидрати са: плодове, захарни изделия, бобови растения, картофи, ориз, хляб и други.


Мазнините участват главно в усвояването на витамините  А, D, E и K. Имат роля и в образуването на различни хормони. Те също могат да бъдат източник на енергия, но изгарянето им е по-трудно, отколкото на въглехидратите.

Като цяло техният прием е важен, но трябва да бъде в умерени количества. Почти всички храни, които съдържат белтъчини, съдържат и мазнини. Ние си набавяме необходимото количество мазнини, от белтъчните храни, които приемаме.Микронутриентите са хранителните вещества, от които организмът се нуждае в по-малки количества, но не трябва да се забравят – витамини и минерали.


Най-важните и основни витамини, от които всеки плувец се нуждае са:


Желязото е много важно, защото участва в преноса на кислород в тялото. То влиза в състава на хемоглобина, миоглобина, червените кръвни телца и други. При недостатъчен прием на желязо, човек може да развие анемия.

Тя представлява недостиг на червени кръвни телца и хемоглобин, което води до значително намаляване на преноса на кислород в кръвта. Храни, богати на желязо са: червено месо, пилешко, сьомга, зърнени култури и други.Калцият основно играе роля в заздравяването на костите. Освен това той има и други важни функции, включително и в нервната система.

Храни, чрез които можем да си набавим калций са: мляко и млечни продукти, бадеми, соя, спанак, броколи и други.

Витамин D е важен за дейността на имунната система, протичането на физиологичните процеси в организма, повишава способността на тялото да абсорбира калций.

Храните, богати на този витамин не са много, но някои от тях са: мляко и млечни продукти, гъби. Основен природен източник на витамин D е слънцето.


В комплекс са съвкупност от 8 различни витамини, които имат изключително важна роля в метаболизма на клетките, а оттам и за снабдяването на организма с енергия. Храните, чрез които можем да си набавим тези витамини са: банан, авокадо, ядки, риба тон, яйца, леща, картофи и други.


Цинкът е от изключителна важност за имунната ни система. В тренировъчния процес, всеки плувец е подложен на риск в отслабването й, което може да доведе до разболяване.

 

Приемът му може да стане чрез следните храни: телешко, леща, боб, ядки и други.    


Тагове: хранене, хранене на плувеца
КоментариDelfina

Спринт
Други новини