БГ EN

Какво е усилието да дадеш картина от плувно състезание

08-10-2016 19:36 | Василен Димитров


Във века не технологиите за българското плуване си е събитие състезанието да достигне до повече хора чрез картина на живо. През пролетта лайвстрийм имаше за силната надпревара при подрастващите „Мултинейшънс” в София. Преди седмица за втора поредна година с картина турнира на „Бриз” в Бургас подсигури Иван Стойчев. Бившият плувец, който е служител в desktop.bg като PC Expert, но в свободното си време се занимавам с видеообработка и живо излъчване, разкрива пред BGswim.info какво всъщност е усилието повече състезания в „сините” спортове у нас да бъдат обезпечени с лайвстрийм.

 

                   По-близо до родителите, по-близо до децата

 

Много искам да се популяризира живото излъчване на спортовете в България, различни от футбол и волейбол. Именно за това миналата година, когато брат ми Янчо (треньор в „Бриз” и съорганизатор на турнира – б. р.) ме попита дали мога да направя така, че да излъча турнира на живо в интернет, веднага се съгласих и запретнах ръкави. Най-големият плюс на това да има живо излъчване на този спорт е, че първо, родители и роднини, които не могат да гледат децата си поради една или друга причина, ще имат възможността да ги гледат на живо в интернет.

 

 

Второ: ще се елиминира това, което винаги е било болка за организатори, треньори и състезатели, а именно на по-малките басейни (или на тези с малки трибуни) родителите и роднините няма да заемат местата на състезателите на скамейките. Виждали сме го да се случва не веднъж. И трето, но не последно по важност, ще може самият спорт да се популяризира.

 

                         Различното в отразяването тази година

 

След турнир „Бриз” през миналата година, почувствах, че не съм дал всичко от себе си за правилното отразяване. Още на следващия ден след закриването, връщайки се в София, бях твърдо решен да направя всичко възможно във второто издание на надпреварата визуално да изглежда по професионално.За щастие тази година започна ударно с живите излъчвания на нещата, с които се занимавах, и платформата на Google, а именно YouTube решиха да пуснат възможност за живо излъчване. И само това чаках. Звъннах веднага на брат ми, мисля беше около февруари-март и му казах „Тази година сме директно в YouTube”.


                            
                          Подготовката

 

И благодарение на опита ми от това с което се занимавах преди това, както и на новите технологии, се заех да разработвам плана за самия турнир. Намерих подходящият софтуер, закупих нужната камера, и започнах да си го представям визуално.

Дойде време за турнира, и тъй като работата ми не позволи да пристигна по-рано, прекарахме с брат ми един доста тежък петък в подготовка за събитието да изглежда наред. И след като решихме къде ще бъдат позиционирани камерите, лаптопа, озвучаването и т. н., аз се прибрах. Не за да почивам обаче, а за да навържа всичко заедно. И ето че нещата се получиха по-добре от колкото очаквах.


                           Говор и звук

 

За разлика от миналата година, тази имахме звук. Подаваше се директно от озвучителната система, а говорителят все едно стоеше до нас. Единственото, за което съжалявам е, че нямахме възможност да позиционираме камерите там където на мен ми се искаше. Нищо, догодина.С лайвстрийм родителите ще споделят емоциите си и у дома пред компютъра

 

Плюсът на цялото изпълнение е, че сега след турнира се чувствам доста по-уверен за следващия турнир „Бриз“. И много се надявам,държавните първенства и турнирите на другите клубове също в някакъв момент ще бъдат излъчвани.

 

Просто това е един от начините да се популяризира плуването. А за близкото бъдеще се надявам да вкарам и камера под водата.

Не е сложно да се направи. Е, скъпо си е.


КоментариDelfina

Спринт
Други новини