БГ EN

Фурия ще плава по маршрута на Титаник

03-11-2016 15:01 | снимка: Община Бургас | BGswim.info


Българската яхта "Фурия" се готви да прекоси Северния Атлантик по маршрута на легендарния лайнер „Титаник”. Идеята е на Михаил Копанов и Диан Зайков,  съобщиха от общината в Бургас.

При последното им представяне във ветроходното рали Аtlantic rally for cruisers нашата яхта прекоси Атлантическия океан по южния маршрут - от Испания в Европа до Карибите в Южна Америка, завършвайки първа в клас "G".

 

Новото приключение е пак прекосяване на Атлантическия океан, но по северния маршрут - от Британия до САЩ, по който е тръгнал и "Титаник" през 1912 г. Пътешествието е опасно, а също така скъпо.

Собственикът на яхтата "Фурия" Румен Котов вече се съгласи да я предостави безвъзмездно за участие. Въпреки че няма да участва в плаването, той заплаща от джоба си пристанищните такси.

 

Ветроходците Копанов и Зайков пък ще трябва да осигурят останалата необходима сума и затова са се обърнали с искане към Общинския съвет в Бургас за финансова помощ от 10 хиляди лева. Дори при одобряването на исканата сума, двамата ветроходци имат нужда от още средства, които се опитват да набавят чрез приятели и спонсорство.

 

Прекосяването на Северния Атлантик е най-трудната и най-стара презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи - Twostar. Провежда се веднъж на 4 години, по подобие на олимпийските игри. Следващото й издание стартира на 29 май 2017 г. от Плимут, Англия, и финишира в Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ.

 

Маршрутът преминава през зоната на айсбергите. Разстоянието е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад - срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури и в тежките условия на Северноатлантическия океан. Състезанието се провежда от 1960-та на всеки четири години.

 

Сред участниците в миналите издания са известни имена като самия основател Блонди Хаслър, Франсис Чичестър, Ерик Табарли, в по-ново време Люк Пейрон, Мишел Десьойокс, Майк Голдинг, Томас Ковил, Венсан Риу, Андреа Мура и др.

 

Българските участия в тази регата са от по-далечното минало: Остар 76 г. - кап. Георги Георгиев с яхта Кор Кароли, Остар 80 г. - Николай Джамбазов с яхта Тангра, Остар 84 г. - д-р Васил Куртев с яхта Норд, Тюстар 86 г. - Светозар Тенев и Васил Попов с яхта Булкон Стар - единствената досега българска победа в международната регата Тюстар (клас от 10.67 до 12.9 м), Тюстар 90 г. - Светлозар Тенев и Хенрих Кокончев с яхта Булкон Стар.

 

 

----------

BGswim.info се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата „Плуване & Водна топка“, за да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: ветроходство, яхта,
КоментариDelfina

Спринт
Други новини