БГ EN

Какво трябва да знае за сухото удавяне всеки родител

15-07-2018 14:58

 

Сухото удавяне е страшна и много реална опасност, с която всеки родител трябва да е наясно. Едно дете може да изглежда в чудесно състояние, след като излезе от морето или басейна и в рамките на 1 до 48 часа да започне да показва проблеми с дишането.

Що е то сухо удавяне?


Сухото удавяне се случва извън морето или басейна, в резултат на попаднала в дихателните пътища и навлязла в долната част на белите дробове вода. Ако малко количество вода навлезе през носа и/или устата, това може да причини спазъм в дихателните пътища, което впоследствие да доведе до затруднено дишане и дори задушаване.


Признаци и симптоми на сухото удавяне


Понякога признаците и симптомите на сухото удавяне всъщност не са толкова поразително очевидни. Може да не сте свидетели на това, че детето ви е вдишало през носоглътката вода. Ето защо, след всяко излизане на детето ви от водата, трябва да наблюдавате внимателно детето си и да следите за следните евентуални симптоми: болки в гърдите, затруднено дишане, кашляне, промяна в поведението на детето, повръщане, сънливост, сини устни или бледа кожа.

Незабавна реакция


В случай, че забележи някой от гореизброените симптоми, родителят трябва да реагира незабавно и веднага да се свърже с лекар.

Какво трябва да направи един родител, за да предотврати сухото удавяне


На първо място, родителят трябва да държи детето си под постоянен надзoр, докато то е във водата.

Вземете необходимите предпазни мерки, когато сте на басейн, езеро, море и т.н. Учете децата си на основна безопасност по време на плуване, запишете ги на уроци по плуване още от ранна възраст. 4 години е подходяща възраст за начално обучение.


Източник: ladyzone.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата „Плуване & Водна топка“, за да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сухо удавяне, водно спасяване
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини