БГ EN

Нина Рангелова: Всеки миг в басейна си заслужаваше

20-12-2016 10:11 | Снимка: Тони Тончев

Най-добрата ни плувкиня в последно време Нина Рангелова сложи край на професионалната си кариера. 26-годишната пловдивчанка има покрит норматив за световното първенство в Будапеща догодина, но е преценила, че няма да може да се подготви на нивото, което ще я държи до елита на планетата. За 17-те години в басейна, Нина участва на 3 олимпиади (Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016) и на рекордните за родното плуване 9 световни първенства и толкова европейски. Има 70 поправки на националните рекорди при жените и се оттегля като притежателка на върховите постижения в 11 дисциплини в свободния стил (6 в малък и 5 в голям басейн).

През уикенда Нина участва за последно на държавно първенство, след което официално обяви оттеглянето си.

 

- Нина, наистина ли това беше краят?

- Да, мисля, че е време да прекратя състезателната си кариера. Правя го с чувство на удовлетворение. Тъжно ми е, но съм и нетърпелива за това, което ми престои в бъдеще. Мисля, че постигнах много в спорта.

 

- За тези 17 години в басейна кое бе най-впечатляващото за теб и за кое съжаляваш най-много?

- Най-впечатляващо е постоянството, което имах. Аз подобрявах постиженията си почти всяка година. Правих всяка година поправки на националните рекорди. Трудно беше. Големият спорт изисква страшно много жертви.

Трябва да си отдаден 100% на това, което правиш. Не мисля, че вече мога съм така отдадена и затова реших да се откажа. В последните 17 г. тези 100% бяха за плуването и сега е време да предприема нещо ново в живота си. Мисля, че това е напълно нормално. Това е кръговратът на живота.

 

 

- Олимпиадата в Рио ли е най-голямата ти болка?

- Да, абсолютно. Съжалявам за тази олимпиада, защото бях във върхова форма, но се разболях непосредствено преди старта и не успях да се реализирам. Все пак съм щастлива, че преди това на европейското в Лондон направих най-добрите си класирания и се оттеглям на върха. За мен най-важното е не колко медала си спечелил и колко рекорда си подобрил, а това, че си победил себе си, както аз го направих в Рио.

 

- Заслужаваха ли си всички тези трудности, с които трябваше да се пребориш, за да останеш в голямото плуване?

- Напълно! Не бих променила абсолютно нищо за тези 17 години и, ако трябваше да се върна да извървя същия трънлив и труден път, бих го направила отново. Всяка една минута и всяка една болка в басейна си заслужаваха напълно.

 

- С какво ще се занимаваш оттук насетне и с Америка ли е свързано бъдещето ти? (Бел. ред. - в последните години Нина учи и тренира в Далас.)

- Да, ще остана в Америка. Очаквам да получа оферта за пълен работен ден в компанията за спортна екипировка Roka, за която и сега работя. Тя прави екипировка за плуване, бягане и колоездене.

Фирмата е основана от двама плувци от колежанския отбор на Стамфорд. Те искали да потренират триатлон, след като са завършили, но тъй като не си намерили подходящ неопренов костюм, решили да си направят свой собствен екип. Днес имаме най-бързия неопренов костюм в света. Сега започнахме да правим и слънчеви очила, предназначени за спортисти.

 


 

- Наскоро пусна и своя линия дамски бански костюми...

- Да, но тя не е за Roka, а за българската Delfina, на която съм представител в Щатите. Действително имах идея да започна да правя бански за дамски партита, които са много популярни в Америка, но покрай плуването не ми оставаше време.


- Имаш ли интерес към дизайна?


- Не, има си дизайнери и инженери, които се занимават с тези неща. Това не е моята сила. Аз завърших комуникации и връзки с обществеността и помагам на компанията в тази насока.


- Не ти пречи обаче да бъдеш тв коментатор на плувните състезания, например...

 

- Защо не?! Чакам оферти...

- Мислиш ли да направиш свой плувен клуб в САЩ и да тренираш деца?

 

- Засега не, но за в бъдеще нищо не се знае.


- Видяхме, че имаш заложби и за модния подиум... (бел. ред. – стана 6-а в конкурса „Мис България“ в САЩ.)

- Това беше просто експеримент, да видя какво е. Искам да ви кажа, че не е лесна работа. Ние репетирахме няколко дни преди конкурса. Всеки ден танцуваш, ходиш на високи токчета, което на мен не ми се случва. Накрая имах чувството, че имам повече мазоли, отколкото пръсти по ходилото. Идеята беше да се запозная с българи, които работят в САЩ и могат да ми помогнат финансово в подготовката за Рио.
- Финансирането ли беше най-големият проблем в последните години от твоята кариера?


- Не бих казала, макар че имаше моменти, когато трябваше да работя, за да се издържам и да тренирам. Но мисля, че успях да се справя и да покажа, че можеш да представяш България и да постигаш високи резултати, въпреки затрудненията.


- Имала ли си предложения да се състезаваш за други държави?


- Винаги съм казвала, че предложения има, ако ги търсиш. Плуването не е спорт като футбола, където се местиш от клуб в клуб и от държава в държава.

Имало е подмятания от сорта на: „Ела да се състезаваш за Русия, ще помогнеш в щафетата“, но реално не съм търсила никога друга страна. Не мисля, че е и редно, защото идва един момент, когато ти трябва да оставиш нещо след себе си. А когато отиваш да се състезаваш за друга държава, реално ценните неща, които спортът ти дава, ги няма.


- Твоят приятел Миндаугас Садаускас остава ли в плуването?


- Не знам и не му се бъркам. Има си басейн, ако реши, може да продължи. Но той може да плува и по веднъж на ден, да ходи на фитнес – нещо, което аз страшно мразя. Засега плуването му се развива много добре, но както реши.


- А ти колко често ще влизаш в басейна оттук насетне?


- В Roka ме използват и за модел на банските, които правим за производство. Имаме си и басейн в офиса, в който ще се налага да влизам, за да тестваме новите бански. Но за тежки тренировки – не мисля.


- А какво мислиш за триатлона?


- Защо да не се пробвам след 1-2 години като си почина от спорта... Roka е един от спонсорите на Iron Man, а сега ни предстои сключването на договори и с други федерации. Ще видим...

- В България ли ще изкараш коледните празници?

- Не, до петък съм тук и после се прибирам в Далас, където ме чака моят приятел. Няма да го оставям сам за Коледа.


- Какво ще му занесеш от България?


- Ракия (смее се). Поръчал си е „Бургас 63“. 

 

Снежана Иванова, "Монитор"

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата „Плуване & Водна топка“, за да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Нина Рангелова
КоментариDelfina

Спринт
Други новини