БГ EN

Събитията в българското плуване през 2016

31-12-2016 11:37 | Василен Димитров


С края на годината идват класациите, анализите и равносметките. BGswim.com  отся десетте най-значими събития за родното плуване. С изключение на първото, което е безспорно, номерацията на останалите е условна. Тя не е категоризирана по степен на значимост.

 

Пестим излишни полемики и нежеланите емоции на сърдити.  Всяко едно от събитията е достатъчно значимо за българското плуване. Пък и как да бъде съпоставено дадено класиране на състезание или медал с изграждането на басейн? Или с организирането на турнир при участието на 400 деца и подрастващи?

1. Европейските финали на Нина Рангелова от Лондон

 

Мнозина биха оспорили първото място на Нина срещу среброто на Антъни Иванов на континенталния шампионат за юноши в Унгария. BGswim.com обаче стъпва на обективните фактори в подреждането на класацията, изключвайки субективните.

 

На първо място става въпрос за влизане в голямата осмица. При това Нина го направи в две от най-плътните и престижни дисциплини – кралската на 100 м св. стил и 200 м, повтаряйки постижението си от Берлин 2 години по-рано.

 


На стотака стана шеста в Европа със слизане под 55 секунди и поредна порция изумителни рекорди.

За четвърт век само още една българка – Екатерина Аврамова, беше влизала в голямата осмица на континента. Съизмеримо с предишните финали от силното поколение на Таня Богомилова, тези на Нина имат и друга стойност. Постигнати са в други реалности, с подготовка извън граница и най-вече благодарение на голямата й амбиция и характер.

2. Европейското сребро на Антъни Иванов

 

Унгария отново ни донесе късмет. 17-годишният талант извоюва в трудния за произнасяне град  Ходмезиовашархей  първи медал за плуването ни в басейн от двата бронза на Михаил Александров в Дебрецен от 2007 г. (на малък басейн).

Със среброто си на 200 м бътерфлай Антъни поднови сметката и при юношите. Последен отличие от състезание с такъв ранг взе отново Александров – на 200 м съчетано в Глазгоу през 2003 г.

 


Така активът на плувците ни в тази възраст е вече от 14 отличия (6 златни).

Европейските ни медалисти при юношите пък са девет с Антъни, който имаше и покрит олимпийски норматив за Рио, започна като годината като състезател на Роза Георгиева и „Етър 2000“ (Велико Търново), а я завърши като плувец на Николай Вакареев и „Вихрен“ (Сандански).

Приключи годината с над 30 поправки на национални рекорди.

 

3. Порой от рекорди, водещи до класирания

Националните рекорди в българското плуване за изтичащата година във всички възрасти към 20 декември бяха общо 176. В последната състезателна седмица на турнира в Ниш паднаха още близо двадесетина, а от БФПС чакат уточненията от клубовете, участвали в надпреварата.

По-важното е, че рекордите водят до призови и престижни класирания на авторитетни международни състезания. 

4. Още басейни отварят врати

 

След като през предните години бяха открити басейни в Бургас, Благоевград, а този в Сандански освежен, продължава тенденцията да отварят врати още съоръжения в страната. В Смолян беше сложен край на сушата от 20 г.

 

За следващата година се очаква откриването на 50-метрови басейни в Бургас  Пловдив – два от основните плувни центрове у нас, също и в Стара Загора.

Най-критично е положението в София. Квартал като Люлин, който по-големина си е направо петия град в България, работят само два басейна. Единият 17,5 м, другият отворил врати чак в средата на ноември.

 

Какво се случва с „Червено знаме“ и „Мария Луиза“?

 

Крайно време е БФПС, столична община и УСШ да намерят общ език и да решат проблема за най-социалния и здравословен спорт.


5. Домакинството на „Мултинейшън“

 

От БФПС определят като едно от големите постижения= Провеждането на турнира „Мултинейшън“ (във възраст 17-18 г. ), на столичния басейн „Спартак“  през април като солиден актив във визитката пред Европа. По организация и отговорност състезанието е съизмерима с тези на континентални първенства. 


При това и състезателите се представиха убедително  - Антъни Иванов взе титла и сребро, а Диана Петкова взе три отличия. Показахме се като отбор, който гледа към олимпийските игри в Рио.

 

 

6. 15-ото място на Венцислав Айдарски на маратона в Рио

 

Един от плувните върхове през 2016-а е петнадесетото място на Венцислав Айдарски  в олимпийския маратон на 10 км. Класирането на възпитаника на Николай Вакареев и „Вихрен“ (Сандански) беше най-предното за родната група. То определи избора му да остане в плуването.

 

На фона на постиженията на Айдарски обаче въпросът с развитието на маратонската секция остава висящ. Участията на най-добрите ни състезатели в зачестилите състезания в открити води по Черно море не върши работа за старт на Световни купи, първенства на планетата и олимпиада.

7. Още турнири в календара на БФПС

 8. Медалите на Иван Ангелов при ветераните

 

За поредна година мастърите подействаха вдъхновяващо на българската плувна общественост, организирайки се в отбори за подготовка и участие на турнири. Все повече градове у нас провеждат собствени състезания, а върхът през 2016-а беше участието на силна група от 20 ветерани на европейското първенство в Лондон.

 

На олимпийския басейн многократен държавен шампион в гърба Иван Ангелов се позлати на 50 м гръб. Интересното е, че 37-годишният врачанин стана медалист през 2016-а в още един спорт –във водната ни топка.  

 

9. Отказването на Нина

 

Най-бързата българка във вода е с две позиции в класацията, но просто няма как да ги обединим. С оттеглянето й от големия  спорт приключи цял етап от историята на плуването ни, свързан със състезатели от три олимпийски цикъла.

Знаехме, че докато има желание за битки няма да минем незабелязани на големи форуми. Защото Нина бе част от европейския и световен елит.

 

Вдъхновение за младите, част от които поеха щафетата обещаващо.  


10. BGswim.com влезе в семейството на ЕС Медиа АД

Основаният през 2002 година Първи български плувен сайт е с подобрена визия, с повече новини и любопитна информация, но правен със същата любов към „сините” и водните спортове. Все по-отчетливо се вижда стремежът на екипа да превърне BGswim.com в мултимедия, отразявайки с картина на живо състезания по плуване и водна топка.


Своята осма година подхваща „Плуване & Водна топка“ – другата гордост на Асоциацията на българските плувци, които и през 2016-а помагаше по различни начини на „сините“ спортове.

 

Екипът на BGswim.com Ви пожелава спорна и щастлива 2017 година!!! 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата „Плуване & Водна топка“, за да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: събития, Нина Рангелова, Антъни Иванов, Венцислав Айдарски, Михаил Александров
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини