БГ EN

Топ 10 на събитията във водната ни топка през 2016 г.

02-01-2017 11:54 | Снимки: Евгени Цеков и Делян Господинов | Слави Борисов


BGswim.com припомня и отсява десетте най-важни събития в българската водна топка през изминалата 2016-а година.


1. Възстановяването на международния турнир „Диана“.

След деветгодишно прекъсване Българската федерация по водна топка успя да възстанови традиционния международен турнир за юноши „Диана“. През април 2016 г. едноименния басейн в столицата прие 36-ото издание на състезанието, в което България игра с два национални отбора – за родени 2000 и 2001 г.

 

 

Трофеят спечели съставът на Сърбия. В турнира също така играха националните отбори на Румъния, Турция и Молдова. Специално за състезанието „Национална спортна база“ ЕАД закупи ново игрище и нова измерителна уредба за басейн „Диана“ – нещо, което не се бе случвало от 15 години.

 2. Участието на девическия национален отбор на европейското първенство в Холандия.

За първи път в историята българският национален отбор за девойки игра на европейско първенство. Самото участие вече бе сериозен успех, след като шампионатът в Холандия бе за родени 1997 г. и по-малки, а нашият отбор бе с най-младия състав на първенството, в който преобладаваха състезателки, родени 2000 и 2001 г.

 3. Успешното приключване на изплащането на дълга на БФВТ към ММС.

След тригодишно „ходене по мъките“ Българската федерация по водна топка най-после успя да изплати много спорния дълг към Министерството на младежта и спорта, установен от служебния спортен министър Петър Стойчев през 2014 г. и натрупан още по време на ремонта на покрития басейн „Диана“ през 2003 година.

На практика дългът бе изплатен основно със средства, които БФВТ събираше през последните години от клубовете чрез завишени такси за участия в шампионатите, за домакинства на турнири от първенствата и за картотеки.
Сега, след като дългът вече е изплатен, се очаква финансирането на БФВТ да тръгне по-гладко.

 4. Първият трофей, спечелен от български отбор в Сърбия. 

Направи го юношеският отбор на „Локомотив Никола Нанов“ с треньор Георги Гаджев на турнира „Форс Кикинда“ в сръбския град Кикинда. В състезанието играха три сръбски отбора, сред които петият в сръбския шампионат ВК „Београд“, петият в турнира за купата на страната „Спартак Прозивка“ (Суботица), унгарският „Сегед“, два отбора от Москва и „Астана“ от Казахстан.

 5. Шампионските титли на „Комодор“. 

За първи път в 20-годишната си история варненският „Комодор“ спечели титли от държавните първенства. И то през 2016-а година трофеите за клуба бяха два – при детските отбори, родени 2004 г. и по-малки, водени от Николай Николов - Майката, и при мъжете, където наставник на клубния състав е Николай Райков.

„Комодор“ е един от най-масовите, най-добре организираните и най-добре финансираните клубове по водна топка у нас.

 6. Участието на юношеския национален отбор на балканиадата и на неофициалното световно първенство „Дарко Чукич“ в Белград.

Юношеският национален отбор за възрастите 2000 и 2001 г. продължи подготовката си от 2015 г., осъществена изцяло със средства от спонсори. Отборът имаше три лагера – два пъти в София и веднъж в Бургас. Съставът игра на турнира „Диана“, както и на турнирите „Никола Нанов“ в столицата и за Купата на Бургас, а също така на балканиадата и на неофициалното световно първенство за юноши „Дарко Чукич“ в Белград.

 7. Спонсорският договор с „Делфина“.

Фирмата, който все повече се налага като основен производител на екипировка за водна топка в Европа и света, подкрепи със своя продукция за около 10 000 лева юношеския национален отбор 1997+, който игра на европейските квалификации в Малта и девическия национален отбор за европейското в Холандия.

 

 


 

Главният редактор на списание "Спринт" Николай Кръстев коментира един от мачовете, излъчвани по BGswim.com. 

 

8. Прякото отразяване онлайн на мачове по водна топка. 

През 2016-а бяха отразени с картина пряко по интернет незапомнено много мачове. Случи се благодарение на SportmediaTV.com и BGswim.com. 

Сред тях бяха турнирите за Купа „Диана“ и „Никола Нанов“, финалният турнир за Купата на България за мъже, както и мачът от квалификационна група „А“ на държавното първенство за юноши младша между „Локомотив НН“ и КПС „Варна“, игран през декември в столицата. 

9. Международните турнири.

 

С нови силни издания продължиха традиционните международни турнири – за Купата на кмета на Варна, организиран от КПС „Варна“, за купата „Никола Нанов“, организиран от „Локомотив НН“ и за Купа „Бургас“, организиран от „Черноморец“.

 

 

Във Варна.

 

 

Купа "Бургас".

 


 

Купа "Никола Нанов".


10. Първото издание на възпоменателния турнир в памет на Делчо Вълков.

 

ЦСКА организира през декември първото издание на възпоменателния турнир за детски отбори, родени 2005 г. и по-малки, в памет на незабравимия вратар на клуба и на националния отбор Делчо Вълков. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата „Плуване & Водна топка“, за да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: събитията на 2016 във водната топка,
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини