БГ EN

За ползите от моржуването

11-01-2021 11:33 | Альона Нейкова, | BGswim.com

 

Зимата не само крие много опасности от простуди, но и предоставя чудесен шанс всички желаещи да се отърват от доста заболявания, твърдят хора, изкушени от "моржуването". Те смятат, че къпането в ледени води е един от най-ефикасните начини за каляването на организма. Но за да се извлече максимална полза от подобни процедури, трябва да се създаде необходимата нагласа - както физиологическа, така и психологическа.


Исторически данни сочат, че корените на "моржуването" отвеждат чак до библейски предания и са свързани с един от най-почитаните църковни празници - Богоявление. Йоан Кръстител извършвал пречистващо къпане в река Йордан. След като Иисус се покръстил, водата придобила невероятни свойства: измивала греховете и се превръщала в нетленна.

 

 

Спомняйки си за това чудо, много християни, най-вече в Русия, се устремявали към най-близките водоеми, за да напълнят съдовете с животворна течност. А най-смелите се гмуркали в издълбаната в леда дупка, за да се пречистят от греховете и да усетят бодростта на духа.


"Моржуването" е било неизменно свързано именно с тази богоявленска традиция чак до края на XIX век. Зимното къпане в студени води е било описано за първи път като медицински феномен през 1886 г. Това става в излязлата тогава книга на баварския свещеник Себастиян Кнайп "Моето водолечение".

 

Томчето е било преиздавано безброй пъти и става известно по цял свят. Смята се, че именно трудовете на божия служител поставят началото на съвременната теория и практика в "моржуването".

 

 

Самият автор на книгата страдал от чести респираторни инфекции, но се избавил от недъзите си, щом започнал да се гмурка в ледена вода. След като направил анализ на терапевтичното й въздействие, Кнайп заключил, че ходенето на бос крак по влажни камъни, по росата или по снега, както и къпането със студена вода, са ефикасни начини за лечението на доста заболявания - като се започне от хипертонията и се стигне до болките в главата.

 

Плюсовете на процедурите

 

Не е тайна за никого, че на хората е свойствен страхът от водата, камо ли - от леденостудената. Още от детството се боим от ниските температури. В същото време е установено, че лечението със студена вода намалява риска от развитието на простудни и други заболявания повече от 25 пъти.


"Моржуването" предизвиква положителен ефект, тъй като при потапянето на човека в студена вода се отделя адреналин. Наричат го още хормонът на стреса, тъй като той отговаря за адаптацията към екстремни условия. Адреналинът намалява чувството за болка, ускорява сърцебиенето, подобрява кръвоснабдяването на вътрешните органи и на мозъка, активира имунната система, дава тласък за изработването на топлина.

 

 

Важни подробности

 

Изключително важна подробност при "моржуването" е фактът, че хората се потапят във водата за много кратко време - не повече от няколко секунди. Затова организмът просто не успява да се преохлади. В ледените води "моржовете" не само не изпитват студ, но и усещат вътрешна горещина, защото всички системи на организма са насочени към изработването на енергия.

 

По този начин се тренира имунната система, терморегулирането и се извършва подготовката към най-адекватна реакция към стреса. Ако обаче процедурата по "моржуване" продължи повече от препоръчваното, след десетина минути човекът ще изтощи топлинните си ресурси и ще стигне до опасното преохлаждане.


Много е важно потапянето в ледени води да се извършва с позитивно настроение - само в този случай може да се изпита истинско удоволствие, твърдят познавачи. Осъзнаването на ползата от "моржуване" води до изработването на ендорфини. Те създават чувство на удовлетворение и оптимизъм, предизвикват желание към действие и енергичен живот. Именно заради това се смята, че "моржовете" не само че не се страхуват от зимни студове, но и смело посрещат всички сътресения на всекидневието.

 

 

Негативните последици

 

Ако лекият позитивен стрес (например сполучливото препускане по магазините, предлагащи големи намаления) се смята за ползотворен и създава приятни емоции, то редовните въздействия на студената вода върху организма в крайна сметка го изтощават. Хората, обичащи да се гмуркат посред зима, започват да изпитват необходимост от постоянен адреналин, за да се чувстват във форма.


Доста лекари отбелязват, че при закостенелите "моржове" се наблюдава не обикновена потребност, а силна зависимост от студените процедури. Ако направят прдължителна почивка и спрат да се гмуркат, хората, свикнали с потапянето в ледени води, започват да се депресират, стават апатични, отслабва имунната им система.

 

В резултат от  многодишното пренатоварване на организма могат дори да се проявят хормонални разстройства. Именно заради това лекарите-скептици не препоръчват "моржуването" на деца: тяхната несформирана вътрешна система   може да се пречупи.

Ценни указания за хора с чувство за хумор


За да станете истински "морж", трябва стъпка по стъпка да спазите следните основни указания:


1. Идете до реката или язовира, за които сте сигурни, че са покрити с лед.
2. Почешете се зад ухото, като се опитате да си спомните къде точно сте оставили колчето за разбиване на леда миналия път.
3. Намерето колчето и започнете да дълбаете леда, докато не се покаже водата.
4. Издълбайте от леда "моржа", който е останал в реката от вчера. Изслушайте псувните му по адрес на метеоролозите, обещали, че температурите ще са минус един градуса, а термометърът показвал минус двайсет и един.
5. Изпуснете колчето в дупката. Прежалете го.
6. Започнете да се събличате. По средата на този процес поспрете, погледнете снимките на жената и децата и мислено се сбогувайте с тях.
7. Извадете манерката с водка или със спирт. С тежка въздишка я приберете, без да пиете от нея.
8. Съблечете се по бански.
9. Натопете пръста на крака или ръката във водата. Извикайте силно. Трябва и да настръхнете от студ.
10. Огледайте си дали има хора наоколо. Независимо от наличието на зрители - свалете банския.
11. Скочете със засилка в дупката с ледена вода, изпълвайки се с чувството на гордост за собствения героизъм и мъжество.
12. След 0.1 секунда изскочете от водата, като се опитате да не се сблъскате с прелитащите наблизо самолети.
13. Хванете здраво кърпата и разтъркайте поне 10% от тялото си.
14. Опитайте да се облечете, като не обръщате внимание на дрехите, които сте сложили наопаки.
15. С треперещи ръце отново извадете манерката с алкохол и я пресушете. След това не дишайте поне няколко часа по посока на огъня в радиус от 5 метра.
16. С чувство на изпълнен дълг тръгнете (може и пълзешком) към вкъщи.
17. Разкажете на семейството си колко весело сте се плискали половин час в ледената вода.

 Състезание в 3 категории
 

Забавно съобщение бе публикувано в един от руските вестници. Поканата за необичайно състезание бе отправена към всички "моржове". В информацията се съобщава, че плуването в ледени води ще се проведе в 3 категории:


1. "Чайник" - на разстояние 1 метър
2. "Риба" - на 10 метра
3. "Камикадзе" - на 100 м

Желаещите да се включат в първа категория трябва да удостоверят, че разполагат поне с 250 грама твърд алкохол. Кандидатите да се състезават във втората дисциплина е необходимо да предоставят писмено разрешение от родителите си или от децата си.

 

В краен случай ще се приемат и бележки от кварталния полицай или от личния лекар. Участниците в третата надпревара задължително показват нотариално заверено завещание.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: моржуване, плуване в ледени води
КоментариDelfina

Спринт
Други новини