БГ EN

Антъни Иванов: Колебая се между 3 университета в САЩ

14-01-2017 20:46 | Снимки: Тони Тончев | Василен Димитров

 

Плувец  да спечели класация за най-добър спортист в България си е впечатляващо. Впечатляващи са обаче и постиженията на Антъни Иванов, който оглави десетката най-добрите родни таланти в анкетата на сайта Viasport.bg. 

 

През 2016 г. Иванов подобри над 30 национални рекорди при мъжете и младежите и то в различни дисциплини, но по-важното е, че с тях 17-годишният търновец прави класирания с международен отзвук. Стана европейски вицешампион във възрастта си, шампион на „Мултинейшън“ в София. При дебюта си на континентално първенство при мъжете в Лондон малко не му достигна за финала. На световния шампионат на малък басейн в Канада завърши 15-и. Отново в любимата си дисциплина 200 м бътерфлай. Постигна го като състезател на двама треньори – Роза Георгиева и Николай Вакареев, плувайки за „Етър 2000“ (Велико Търново) и Вихрен (Сандански).

 

Колкото и да са впечатляващи постиженията му, Иванов гледа към настоящата година и олимпийски цикъл, разказвайки пред Viasport.bg какво му предстои.  

 – Антъни, на 17 години си, но в плувните среди у нас вече свикнаха да възприемат за нормални резултати и отличията ти. Вече те вкарват в общите класации за спортисти, съперничейки си с шампиони с впечатляващи постижения. Какво е за теб приза на Viasport.bg за талант №1 на България?

- Едно голямо признание. Работил съм цяла година и се радвам, че това не е останало незабелязано. Надявам се догодина отново да съм тук и отново да съм първи.

- Кои са важните ти състезания през годината и как ще протече подготовката ти?


- Направили сме програмата с треньора ми Николай Вакареев и в понеделник се качваме на високопланинската база Белмекен за 20-дневен лагер. След това ще си тренирам във Велико Търново. Малко преди отборния шампионат за мъже и жени през март ще бъда за 10 дни в София.

 

Следа участие на първенството. После продължавам подготовката си до силния турнир „Мултинейшън“, който ще е в Полша. След това ми предстои подготовка за световното първенство за мъже и жени в Будапеща. За да се настроя за него, ще пропусна европейското първенство за юноши.  После ще се концентрирам върху шампионата на планетата за юноши в САЩ.


- За големите първенства какви цели си си поставил?

- Полуфинал на световното първенство за мъже в Будапеща. Дано да имам сили и за финал. При юношите се подготвям медал от шампионата в Индианаполис.

 


- С какво се отличава подготовката ти под ръководството на нов треньор и в нов клуб?

- По-професионално се гледа на нещата. Г-н Вакареев прави нови упражнения във водата. Нови упражнения извън басейна. Имам с кого да тренирам в конкурентна среда в лицето на Венцислав Айдарски, Димитър Атанасов, Ангел Айков, Здравко Баблаков, тренира с нас, който е по-малък и се развива много добре. Ще има и две момчета на Белмекен от Бургас – Станимир Раев и Тодор Тодоров, които искат да прогресират и ще тренират с нас.


Наистина се радвам, когато идват и другите отбори с „Вихрен“ и създаваме конкурентна среда. Това е благодарение на г-н Вакареев, който идеално разбира нуждата от подобна ситуация и подава ръка.

 

 - Създаваш усещането, че всичко ти се получава много лесно. Не е трудно да заблудиш изкушените от спорта, че не си на 17 години. Как успяваш да съчетаеш ученето с плуването обаче? На индивидуален план си, но има ли го усещането, че трябва да наваксваш с уроците?

- Малко по-трудно ми е. До вчера бях на училище. Договорих се за повечето предметите за в края на срока. Не смятам, че ще имам проблеми с училището. Моите преподаватели проявяват разбиране. Влизат ми в положение. Правят компромиси, доколкото е възможно, за което съм им изключително благодарен.

- В полезрението си на университетите в САЩ. Има ли вече повече яснота около избора ти къде искаш да учиш след като завършиш със средното си образование?

- Преди около една-две седмици говорих с треньора на университета в Алабама – Денис Пърсли, който е направил световна рекордьорка в бътерфлая (фамозната и яка американка Мери Мигър). Поддържам връзка и със звездата на отбора Кристиян Голомеев (състезаващият се за Гърция финалист на европейски първенства и син на националния рекордьор в кроула Цветан Голомеев . б. а. ).

 

Предстои ми да проведа разговор с треньора на Северна Каролина и този на Тексас. Засега предпочитанията ми са към университетите на Алабама и Тексас.

 - Защо точно тези два университета? Заради силните им плувни програми ли?

- Намират се в по-топли щати. Като цяло конкуренцията там, авторитета на треньорите накланя в тази посока. Повече се води подготовка на 50-метров басейн, което ще ми помага да представям България по-добре. 


Докато в другите университети плувните отбори тренират на ярдов басейн и съответно е по-трудно за мен.
Мениджърът на националния отбор Кристиян Минковски също ми направи добри препоръки. И трите университета ми предлагат пълна стипендия.

- Това означава, че наблягаш доста сериозно и на английския език. Пък си и възпитаник на американския колеж във Велико Търново?

- Английският ми е добър. Говоря си свободно с треньорите. Няма никакъв проблем. Ще видим след световното първенство в Индианаполис дали ще отида на место да проверя как са условията. Имам покани от университетите как стоят нещата.

- Поводът за това интервю е наградата ти за Най-добър спортист. С постиженията си ти си пример за подражание на по-малките таланти и подрастващи. Какво послание би им отправил?

- Пожелавам на всички малки спортисти да продължават да тренират. Да не си вдигат главата нагоре и да не гледат към рекордите до 16 г. Трябва да се стремят към голямото спортно и плувно майсторство.


Отличията от Балканиади не трябва да ги възгордяват. Това за мен не е показател. Трябва да гонят медали от европейски и световни първенства. Да гледат само към мъжете и жените. Не трябва да се заблуждават с рекорди до 14, 15 и 16 г.

 

Източник: Viasport.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Антъни Иванов, Вихрен, Николай Вакареев, Сандански, Viasport.bg
КоментариDelfina

Спринт
Други новини