БГ EN

Очакваните събития в плуването през 2017 г.

16-01-2017 07:30 | Василен Димитров

 

Следолимпийската година по презумпция се приема за слаба. Само на пръв поглед обаче. През 2017 г. ще бъде в ход смяната на караула. Новото поколение ще поеме щафетата. Образно казано ще бъде направена профилактиката на водата. Ще започнат да се очертават тенденциите в световното плуване и кой ще държи вълната за Токио.

 

Форумът, на който всичко това ще се случи е световното първенство по плувни спортове в Будапеща, който е едно от големите събития през 2017-а, към които BGswim.com акцентира.

 

Световното първенство в Будапеща

 

Когато сравняваме дереджето си с други държави, често пъти неудачен пример в плуването дават с Унгария. Били сме със сходна съдба, население и териториална квадратура. Изпускат тънкия момент, че Унгария е плувна (и ватерполна) нация и единствената страна, която няма изпусната олимпиада и е взема поне титла при всяко участие.

 

Първият плувен герой е унгарец Алфред Хайош триумфира на игрите в Атина през 1896 г. два пъти. На него е кръстен комплексът, на който ще се състои първенството (14-30 юни).  

 

До декември бяха продадени общо 34 хиляди билета. От тях 21 хиляди за плувните състезания, 7500 за водната топка.

 

 

Ще я хване ли ръжда „Желязната лейди“?

 

Отговорът на този въпрос е сред най-предвидимите в плуването. И през новата година унгарката торпила Катинка Хошу не просто ще мачка съперничките си, а ще го прави във всички възможни дисциплини, позволяващи й правилникът.

Допълнителна мотивация да напише още една страница за историята е възможността да се изяви пред домашна публика на шампионата на планетата.

След смазващата й доминация в Световната купа, където на кръг понякога се пуска в по 17 старта, а в Рио предизвика фурор, не изглежда утопия да атакува 7 златни медала в Будапеща.

И това е възможно  благодарение на останалите в силния тим на Унгария. Не е научна фантастика маджарките да излъжат фаворитките за титлата на щафетата 4х200 м св. стил, в която на първи или на последен пост да плува Катинка.

 

Друга възможност е смесената щафета микс 4 по 100 м, тъй като Унгария разполага с равностойни асове и в двата пола, най-големият от тях е неостаряващият Ласло Чех.

 

Битката на годината

 

На олимпийските игри в Рио се стигна до безпрецедентната ситуация да има трима вицешампиони на 100 м бътерфлай. Това е дисциплината, в която ще се води битката на годината.

 

И причината е, че двама от вицешампионите – актуалният световен първенец Ласло Чех (Унгария), предшественикът му Чад ле Кло (РЮА) и героят от Рио - Джоузеф Шулинг (Сингапур), са на линия.

 

Поредното отказване на третия втори от Рио - Майкъл Фелпс, прави само на пръв поглед битката безинтересна. Всъщност билетите точно за тази дисциплина в Будапеща първи се разпродадоха.

 

 

Златото в кралската дисциплина

 

При дамите на най-интригуващата битка се очертава тази в коронната дисциплина на 100 м св. стил. В Рио златото беше поделено между шоколадовата американка Симон Мануел и канадското чудо Пени Олесиак (на горната снимка), към която клонят везните за първото място в Будапеща.

 

Какво ще стане с руските плувци

 

ФИНА надали ще отстрани състезателите на Русия по плувните спортове от официални стартове под нейна егида, тъй като това ще удари по авторитета на „сините“ спортове.

В случай обаче, че има радикално развитие по доклада „Макларън" и МОК изключи Русия от световното олимпийско спортно движение, то ФИНА ще остане без избор за самостоятелно решение.

 

Всичко това обаче е много малко вероятно, като по-скоро ще наблюдаваме позиционна война на приливи и отливи и формиране на две коалиции, които ще водят постоянна студена, а не толкова гореща война. В случай че президентите Доналд Тръмп и  - Владимир Путин се споразумеят, каквито индикации има, спорът за изключването на Русия от международното спортно движение, който е производен от голямата политика, автоматически ще отпадне.

 

У нас

 

Очакванията към Антъни и новата вълна

 

С всяка следваща година 17-годишният търновец вдига очакванията. Със самочувствието на европейски вицешампион за младежи и автор на над 30 национални рекорда през 2016 г., Антъни се е прицелил поне в полуфинал на световното първенство в Будапеща.

 

Голямата му амбиция е обаче да вземе медал от първенството на планетата при юношите и девойки в Индианаполис, което ще се състои първенството от 23-30 август.  

 

 

С покрити нормативи за САЩ е и година по-малкият Петър Божилов, който е надеждата ни за престижно класиране на европейското в същата възраст в Израел (28 юни-2 юли).

 

Ще се задейства ли програмата на БФПС?


2017-а година ще даде старт на дългосрочната програма на мениджъра на представителните отбори Кристиян Минковски за два олимпийски цикъла. Прогнозира, че не е утопия да запишем три финала на игрите в Токио през 2020 г.

В програмата на БФПС на първо място ще се гони качествен подбор на състезатели и треньори.

 

Според плана ще има пет основни плувни центъра в страната - в София, Пловдив и Сандански, северна и южна България.  Ключово ще е и организирането на съвместни лагери.

 

Ще бъдат провеждани 3-4 треньорски семинара. На тях ще бъдат обсъждани проблемите и тенденциите в плувната методика.

 

Промени в провеждането на държавните първенства, които бяха и обявени в календара на БФПС за 2017 г., са друг акцент в програмата на централата.

 

Създаване на тясно сътрудничество с общините и собствениците или управители на спортни бази също ще е приоритетно.    

 

 

Повече стартове за Венцислав Айдарски в маратоните

 

В Рио с 15-ото си място майсторът на дългите дистанции беше с най-предно класиране от българските плувци. С него си гарантира и оставането в басейна.

Възпитаникът на „Вихрен“ (Сандански) и Николай Вакареев заяви, че през тази година ще участва на почти всички кръгове за Световната купа.  

 

Заяви, че е амбициран за медал от първенството на планетата в Унгария – на 5 км. Там ще плува и 10 км.

 

Откриването на нови басейни и ремонтирането на стари

 

Човека-амфибия пак скача в чувал за „Гинес“

 

И за финал малко настроение. През пролетта се очаква да видим поредният опит на Човека-Амфибия да строши рекорда на „Гинес“ за продължително плуване в чувал.

Този път чудакът Яне Петков от Сандански ще действа пакетиран (с вързани ръце и крака) съвместно с известни имена, които засега пази в тайна.

 

Проявата, която предизвиква значим медиен интерес, отново ще бъде на басейна на комплекс "Комитите" край село Чучулигово (община Петрич). 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Катинка Хошу, Ласло Чех, Чад ле Кло, Антъни Иванов, Петър Божилов, Кристиян Минковски
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини