БГ EN

Митологията и плувните спортове (II ЧАСТ)

Великолепният Нептун на велекият скулптор Бернини е централна фигура във фонтана на морския бог на  площад Навона в Рим.
Великолепният Нептун на велекият скулптор Бернини е централна фигура във фонтана на морския бог на площад Навона в Рим.
22-01-2017 10:33 | Василен Димитров

 

Във втората част на темата „Митологията и плувните спортове“ BGswim.com ще хвърли поглед  върху морските, езерните и речните  богове и създания от фолклора на древния Рим и други стари култури.

 

В древния Рим господар на морето е Нептун


В древен Рим Нептун бил е бог на морето и течащите води в римската митология. Той е аналог на Посейдон в древногръцката митология. Нептун бил син на Сатурн и Опс (Рея), брат на Юпитер. В негова чест се устройвали състезания с коне и колесници и празненства, наричани „нептуналии“. Римляните издигнали първия храм на Нептун след морската победа при Акциум през 31 г. пр. Хр.

 

 

 

Неподражаемият артист Георги Калоянчев като Нептун в спасителната лодка по време на Нептунов празник на Централния плаж в родния му Бургас. Според традицията владетелят на подводното царство излиза всяка година от черноморските води, придружаван от вярната си свита, за да поздрави жителите и гостите на града. В специално построени шатри децата се включат в състезания за изработване на фигури на морска тематика, костюми и рицарски доспехи от пясък и мидени черупки. По време на празника има забавните ритуали - Морско кръщение, избор на Първи рицар, на Смели войни, Първи дами (нимфи) и нова Нептунеса. Снимката е от архива на Румяна Емануилид, vodno-spasiavane.com.

 

 

Останалият свят


Хапи -  богът на Нил

 


 

Хапи е богът на река Нил и покровителят на урожая в древно египетската митология. Хапи олицетворява ежегодният разлив на великата река Нил, носещ животворна влага и плодотворни наноси, които са позволявали на древните, а и на днешните египтяни, да отглеждат отлични реколти от зърнени култури покрай бреговете на реката. 

 

Името на Хапи означава „Единствено течащият”, а също така той бил известен като „Повелителят на рибите и блатните птици”. Хапи бил изобразяван като пълен мъж със синя кожа и голям корем, който ходел с препаска около слабините и имал увиснали гърди като на стара жена.

 

По време на ежегодните разливи на река Нил египтяните говорили за пришествието на Хапи. Гърдите и големият корем на Хапи, в представата на египтяните, символизирали плодородието на Нил. Неговата кожа, която на едни фрески била в син, а на други в зелен цвят, олицетворявала речната вода, която била или синкава или зеленикава в зависимост от сезона. Поради неговата плодородна природа понякога считали Хапи за „Баща на боговете”, който поддържа космоса в равновесие.

 

Не може да се каже със сигурност откъде произлиза името на Хапи, но е възможно в дълбока древност по този начин да са наричали самата река Нил. Хапи не е обаче единствено богът на Нил. Той дружи с Хеб (богът на земята) и с Непер (богът на зърното).  

 

Когато боговете от египетския пантеон били изобразявани по двойки (мъж/жена) у Хапи от време на време се появявала жена на име Мерет, което означава „любимата”.

 

Древните египтяни са вярвали, че Хапи живее в пещера, близо до изворите на Нил. Жреците на Хапи са провеждали специални ритуали за да осигурят на Египет стабилни ежегодни разливи на река Нил.      

 

 

Дана – славянската богиня на пресните води

 

Древните славяни са почитали Дана – богинята на пресните води. Тя  е повелителката на всички реки, езера, морета и океани. Светла (добра) богиня е, която дава живот на всяка земна твар. Дана дарява  хората с вода и дъжд, като без нея животът на земята става невъзможен, тъй като водата е в основата на живота. На нея са отдавани особени почести по време на т.нар.  Купалски празници. Съпруг на Дана в представите на древните славяни е Дунав – бог на реките и на риболовците. Дана е майката, а Дунав е бащата на русалките.

Древните славяни също така са почитали Ситиврат като бог на дъжда и плодородието. 

 

 

Секвана – келтската богиня на река Сена

 

Древните келтски племена са почитала богинята Секвана, като покровителка на свещената река Сена (Галия). Вярвали са, че водата от тази река очиства и може да избави всеки човек от всякаква болест, дори неизлечима. В основата на чудодейната сила на водата стои именно Секвана, чиято магическа мощ може да бъде от полза на всеки келт. В представите на древните хора Секвана е добра богиня и те са си я представили като красива млада жена със сини очи и руса коса. Хиляди са се стичали покрай бреговете на Сена за да търсят чрез нейната помощ своето изцеление.         

 

Акуекукиотисиуати – ацтекската богиня на океана

 

Древните ацтеки са почитали Акуекукиотисиуати. Те са вярвали, че тя е богинята на океана, пресните речни води и на езерата. В нейна чест са извършвали жертвоприношения за да я омилостивят. За ацтеките Акуекукиотисиуати е добра богиня, която носи плодородие.


Прочетете първата част на темата „Митологията и плувните спортове“

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: морски богове, древен Рим, древна Елада, Посейдон, Нептун
КоментариDelfina

Спринт
Други новини