БГ EN

Да има или да няма Треньорски синдикат

Ботко Трендафилов иска създаване на Треньорски синдикат
Ботко Трендафилов иска създаване на Треньорски синдикат
22-01-2017 17:52 | Иван Цанов

Наскоро големият български треньор по плуване Ботко Трендафилов заяви пред BGswim.com, че у нас "има нужда от нещо като треньорски синдикат". Трендафилов добавя, че тази вид дейност "може да изпълнява Треньорският съвет към БФПС, но да се облече в повече представителност и тежест. Във власт."

 

На пръв поглед казаното от треньора на Антоанета Френкева (носителка на два олимпийски медали от Сеул′88) изглежда резонно, напълно коректно и даже не подлежащо на коментар, едва ли не само въпрос на време да се осъществи на практика.

 

Така ли е обаче наистина? Не съвсем. В случая възникват маса въпроси.

 

На първо място, чисто управленски. Треньорският синдикат един ли ще бъде или синдикатите ще бъдат няколко? С невъоръжено око се вижда, че в българското спортно плуване треньорите нямат единни икономически интереси, които да защитават, треньорите не са монолитно цяло. Ако се създаде първи Треньорски синдикат след него ще възникнат поне още два-три. Аналогията с непрекъснато нарастващия брой плувни клубове във Варна боде направо в очите. Няма причина при треньорският синдикат да бъде много по-различно.      

 

На второ място, от юридическа гледна точка - какво ще бъде отношението и субординацията на Треньорският синдикат спрямо БФПС, плувните клубове, българското плувно движение, българския спорт? Треньорският синдикат ще се занимава само с трудово-правни въроси на българските треньори (примерно увеличаване на възнагражденията), или ще започне да дава мнения с юридическа сила, по присъждането  и отнемането на треньорски лицензи.   

 

На трето място, от лидерска гледна точка. Кой трябва да оглави Треньорския синдикат и кой ще го избере?   

 

Основната полза от създаване на Треньорски синдикат е една и тя е безспорна - българските плувни треньори с легитимен лиценз ще могат да говорят с един глас и да се защитят от самозванците в професията, които все повече се увеличават.  

 

Иначе няма нищо лошо в идеята да се направи български Треньорски синдикат по плуване. Има аргументи "за", но има и аргументи "против". Всъщност ако има обективна необходимост от него, той ще се създаде, но ако няма - надали ще го видим в практическо действие.    

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Ботко Трендафилов, Треньорски синдикат по плуване
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини