БГ EN

Фугу – смъртоносният деликатес (ВИДЕО)

08-04-2018 10:31

 

Фугу е риба с необичайна форма. При опасност тя се надува, като става три пъти по-голяма и приема формата на балон. Оттам и имената, с които е наричана – риба-балон и риба-глобус.

 

Наричат я и „игленик“ заради шиповете, с които някои видове фугу се „ежат“ предупредително. И има защо: невропаралитичната отрова на една рибка може да предизвика смъртта на 30-40 души.

 

Според водена от 19-и век статистика, от 1886 до 1979 г. от тази отрова са пострадали повече от 12 хил. души, като почти 7 хиляди от тях са починали. Данните не посочват дали цифрата на жертвите включва и самоубилите се готвачи, но е било въпрос на чест кулинарят, предизвикал смъртта на клиент, да си направи харакири.

 

През 1980 г. Министерството на здравеопазването на Япония въвело задължителен лиценз за готвачите, които имат право да обработват и готвят фугу. Смята се, че днес такива дипломи в Япония имат около 70 000 души, а обучението и изпитът са изключително трудни.

 

За да получи лиценз, готвачът трябва не само да разпознава видовете риби, а и да умее да определя степента на токсичност в различните части. Кандидатът се задължава да почисти и обработи рибата пред комисия, да сготви разнообразни блюда и сам да си ги изяде пред строгото жури.

 

Ако за японската кулинария се твърди, че е доведена до съвършенство, то фугу ястията са нейният венец. Обработката на фугу е 30-степенен процес, чиято крайна цел е да се отслаби до минимум действието на тетродотоксина.

 

Освен много знания, това изисква и филигранни умения, а подредбата на прозрачно нарязаните (с дебелината на лист хартия) късчета месо – естетския усет на художник. „Фугусаши“ е красиво блюдо от сурова риба, често наподобяващо картина – пейзаж, птица, пеперуда.

 

Рибата се яде, като парченцата се топят в специален оцетен сос с подправки. Приготвя се също и леко изпържена, както и бульон от варена риба с ориз и сурово яйце, наричана „фугу-зосуи“.

 

Разбираемо е, че всичките салтанати около приготвянето си имат своята цена.

 

 

Продава се за 100 до 500 долара за порция


в зависимост от ястието. Казват, че тези, които не са яли фугу, се радват, дето тази отрова не се предлага и другаде по света, а онези, които са я опитали поне веднъж, съжаляват.

Месото приличало на пилешкото, с някакъв далечен намек за морски продукт, но не се чувствали влакната, а по консистенцията си напомняло на желатин.

 

Вкусът му бил фин като японска коприна, но има и по-прозаични мнения, според които тетродотоксинът в малки дози е наркотик, който изкушавал и предизвиквал фугу-гурманите.

 

Тъй като в черния дроб на рибата концентрацията на отровата е най-силна, предлагането му за храна е прието за углавно престъпление в Япония. Но въпреки това все се намират хора, готови да рискуват.

 

Предохранителните мерки обаче са дали своя резултат и отровилите се с рибата-балон в сравнение с миналото са силно намалели, а все по-малко от тях стигат до летален край. Но доколкото фугу е изключително скъп деликатес, неговите жертви често са измежду богатите и известните.

 

 

Учените се опитали да се притекат на помощ, като предложили на лакомниците „ядлива“ риба фугу. Те установили, че рибата не произвежда отровата в собствения си организъм, а става токсична, защото се храни с отровни морски звезди и раковини.

 

Подложили я на неотровна диета и получили риба, лишена от невропаралитичния си токсин. Но за своя огромна изненада се сблъскали с равнодушието на потребителя. Оказало се, че тайната за популярността на фугу е в тръпката, в усещането за риск, което придружава гастрономическата наслада при нейното ядене.

 

Лишена от отровата си, фугу се превърнала в една вкусна, но обикновена, прозаична и общодостъпна риба.

 

В нея истинските ценители не открили нищо предизвикателно и нищо зарибяващо.

 

Източник: chudesa.net

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: фугу, риба, кулинария, Япония, деликатес, кухня
КоментариDelfina

Спринт
Други новини