БГ EN

Може ли бай Ганьо да плува?

11-02-2017 12:13 | Иван Цанов

 

Поведението на част от публиката по време на първия мач на Григор Димитров от турнира по тенис Garanti Koza Sofia Open беше поводът в социалните мрежи отново всички да станата специалисти по всичко. BGswim.com няма как да одобри подобно поведение, но без да се превръща в морален съдник ще погледне шеговито към поредната изява на Бай Ганьо, търсейки отговор на въпроса дали алековият герой може да плува.

 

 

Не съществува друг български литературен текст, който да е произвеждал толкова много тълкувания, интерпретации и оценки – като се започне от най-сериозната литературна критика и се стигне до битови писания. Нашата цел не е да направим опит да дадем поредния отговор на вечния въпрос – кой е бай Ганьо, а да интерпретираме безсмъртния му образ през призмата на плуването и политиката.

 

 

Все пак да припомним, че отговорът на това фундаментално питане – кой е бай Ганьо,  опростено може да се сведе до две крайни гледни точки. Първата разглежда одиозният Ганьо като еманация на простотията, безнравствеността, селяндурщината, политиканството, въобще свеждане до най-лошите черти в характера на българина. Втората схваща безсмъртният литературен образ като българския Санчо Панса – весел, предприемчив, хитър, симпатяга.

 

Искаме да дадем отговор на един друг въпрос, с който досега никой не се е занимавал и той е – може ли бай Ганьо да плува, в буквалния смисъл на думата? Ако сме успели ще считаме скромния си принос като съвсем дребно, но необходимо допълнение към съкровищницата на бай Ганьовиадата. Няма съмнение, че и след хиляда години българите ще се вълнуват от гениалния роман за мустакатия чичо с дисагите, гюловото масло и биенето по гърдите придружено от виковете: „Булгар! Булгар!”  

 

 

Неподражаемият Георги Калоянчев в ролята на Бай Ганьо в епизода "В банята" от филма, излязъл на екран през 1991 г.

Придържаме се плътно към оригиналния текст на вечната Алеко Константинова творба, тъй като установихме, че филмовите и другите интерпретации (и най-вече филма за бай Ганьо с Георги Калоянчев в главната роля) не отговарят съвсем точно на написаното от автора (конкретно за плуването в къпалнята във Виена). 

 

Първо нека видим дали съществува плувен басейн за осъществяване на уменията (неуменията) на бай Ганьо. Авторът пише следното: „Тръгнахме и се упътихме към една лятна къпалня с широк басейн.” По-нататък Щастливеца също така на няколко пъти употребява думата „басейн”, а и по косвени данни се разбира недвусмислено, че става дума за плувен басейн. Разбира се става дума за басейн от края на ХІХ век, а не за съвременен състезателен басейн с олимпийски размери. Следователно с абсолютна сигурност можем да твърдим, че приятелят на Данко Харсъзина и Гуньо Килипирчиков се намира в плувен басейн.

 

Да проследим после какви плувни стилове използва бай Ганьо. Отначало той плува по „гемеджийски”. Гемеджийският стил се характеризира със следните особености: 1. хоризонтално положение на тялото; 2. последователно пренасяне на едната и другата ръка със звучно пляскане; 3. ритане на две текмета (ритници) след всяко загребване с едната ръка. Струва ни се, че този стил може да бъде определен като някакъв вид кроулов бруст. Най-точно – лява ръка кроул, две брустови ножици с краката, дясна ръка кроул, две брустови ножици с краката и т.н.

 

После ортакът на Фильо Гочоолу и Танас Дочоолу демонстрира на ошашавените австрийци друг вид стил. „– Туй се казва „по гемеджийски” – извика през вълните тържествуващият бай Ганьо; – чакай сега да им покажем „вампор” на кое викат.”

 

Описанието на автора не е твърде подробно, но все пак внася достатъчно яснота.

 

 

Вампорът (вампор е остаряла дума, която означава параход) е стил, който се състои от следните елементи:

 

1. тялото е обърнато по гръб

 

2. ръцете се движат бързо, като наподобяват колело на параход

 

3. мощни удари с краката, които разпенват силно водата. Категорично може да се каже, че това е някакъв вид гръб, но не е възможно стопроцентово да се определи вида му. Най-вероятно това е специфичен байганьовски гръбен стил. Става дума за гръбен стил с едновременно пренасяне на ръцете, а не с последователно пренасяне, както е при модерния гръбен кроул (гръб).

 

 

Изводът, който можем да направим е напълно категоричен. Да, бай Ганьо може и умее да плува, дори владее два негови си (бай ганьовски) плувни стила.

 

Както е известно след завръщането си от Европа бай Ганьо започва да се занимава с голямата политика. Той си „завира гагата” в политиката защото там има „кьораво” и „келепир”. Бай Ганьо пише прошение до княза, кандидатира се за депутат и прави избори, изобщо напълно се развихря и показва най-ниски страсти.

 

Политикът-плувец бай Ганьо е безсмъртен и вечен художествен образ, който още много дълго време ще предизвиква полемики и коментари.

 

Незабравима ще остане и сценката с бай Ганьо в къпалнята във Виена.      

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Бай Ганьо, възпитание, Алеко Константинов, хумор
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини