БГ EN

Шефът на Съдийската комисия Вили Цеков: По принуда треньорите са и съдии (I част)

14-02-2017 10:48 | Снимки: Делян Господинов | Лили Липчева

 

Съдийство и неговите проблеми винаги остават в сянката на големите кахъри и неуредици на плуването. Няма по-подходящ човек за тяхното посочване и анализиране от председателя на Републиканската съдийска комисия Вили Цеков. От малък е свързан с басейна – учил е в спортно училище на Варна. Отбива спортната рота в ЦСКА и в „Черно море” (Вн), а след това завършва висшето си образование във ВИФ „Георги Димитров”. Пробвал се и другите плувни спортове: водна топка,  водно спасяване и морски спортен многобой.

 

- Г-н Цеков, как станахте плувен съдия?


-
По наследство - баща ми Ецко Цеков беше един от стълбовете на Варненската съдийска колегия и член на Републиканската. Харесваше ми да правя класирания на отбори. Да изчислявам точки. Имах добър учител - Петър Цанков от родния ми град. В последствие се отделих за кратко поради отсъствието си от страната. При завръщането си имах желание да видя състезанията, обезпечени като в чужбина със стриктни съдии, с добро тяхно поведение. С организация, създаваща респект в състезателите и зрителите. И така, върнах през 2006, през 2007 станах член на Републиканската комисия и 2010-а неин председател.

 


- Как успявате да ръководите толкова много хора от различни градове, на различна възраст?

-
По-експедитивната съдийска работа през последните години се случи благодарение на колегите ми в различните центрове. Това са Стефан Георгиев в Пловдив, Олга Иванова в София, където много ни помага и Любомир Ценков, Вальо Митрев в Сандански. Изградили са си необходимия авторитет като съдии и след общо многобройни разговори имат активно поведение при привличане на нови колеги.

 

Съдии са от различни поколения. Всяко има своето място: по- възрастните с опита и рутината, които имат; средното поколение следи за плавния преход - изменението в правилата и разбирането за ритмиката за самото състезание; младото поема щафетата.

- Какви са изискванията и възрастовите граници за бъдещия съдия?


- Задължително е мераклиите да са навършили 18 г. при получаването на съдийска квалификация. Държат тест, който се променя на всеки 4 години, съобразно измененията в правилника на FINA. Върху последния изпит от 2013 г. за българските съдии. Поработихме доста с колегите, постарахме се да бъде прецизиран по отношение на тематиката.

 

Въпросите да касаят най-неврологичните точки в провеждането на състезанията. Тестът съдържа 30 въпроса от затворен тип, т. е. има само по един единствен верен от трите избираеми отговора и времето за решаването му е 30 минути. Който е допуснал неповече от 5 грешки, минава.

 

 

 

- Съдийството не е постоянна работа и не носи стабилни доходи. Коя е причината ентусиастите да се захванат с нея?

- Последната част на въпроса дава отговора  - връзката с плувния спорт. Съдийството е начин да бъдеш съпричастен на емоциите в басейн

- Израстването на младия кадър винаги ли тръгва от времеизмервач или съдия по обръщане? Как се преминава към позицията за стил, помощник-стартер, стартер, главен съдия?


- Зависи от качествата и амбициите. Голяма част от хората показват добра устойчивост на някаква рутинна позиция, вършат добре работата си в тази категория и предпочитат да я запазят на същото ниво. Случва се да предлагам на колеги вземането на по-отговорна функция и те да ми отказват. Невинаги целта на колегите е някакъв вид издигане.

 

Всеки от съдиите, които показва добри качества и постоянство, желание за работа, такъв който поддържа подготовката си за състезание, ще получи  възможност. Следим младите съдии във всички центрове.

                                                                   
- Жените в колегията доминират. Има ли позиции, които остават мъжки, например стартер?

           
 - Предлагането на кандидати за тази позиция никога не е било свързано с женско име. Ако има дама, която смята, че може да изпълнява функцията, аз ще бъда радостно възбуден да и дам възможност за изява.

 

 

Очаквайта втората част на интервюто с Вили Цеков!

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Вили Цеков, съдии, плувно съдийство, проблеми
КоментариDelfina

Спринт
Други новини