БГ EN

Вили Цеков: В някои клубове родителите са с големи правомощия (част II)

15-02-2017 10:38 | Снимки: Делян Господинов и Евгени Цеков | Лили Липчева

 

Шефът на съдийската комисия в плуването Вили Цеков споделя във втората част на интервюто пред BGswim.com има ли респект към колегите му и за проблемите в любимия му спорт.

 

- Г-н, Цеков, справят ли се с емоциите треньорите, които съдийстват?

 

- Този въпрос също занимава мен и колеги. Треньорите спазват някакво съдийско безпристрастие при оценяване на спорна ситуации и противно на общото мнение. Допустимо е да съдийстват, при положение, че те нямат състезатели във възрастова група на надпреварата.

 

Иначе ми се ще да няма действащи треньори. В съдийството се появи дупка, която след годините на демокрацията нямаше кой да запълни. Така по се принудихме да се обръщаме към треньорите.

 

- Как се решават спорните моменти на шампионатите в по-големите възрасти?

-
Не се наемам да съдя решенията на колегите, но Жури’Апел е редно да се събира само след контестация. Главният съдия има право да свика журито, за да разисква спорна ситуация.

 

Друг е въпросът, че според правилника на FINA, когато има такъв тип измервателна система, каквато е нашата нова уредба, се вземат под внимание нейните резултати.

 

 

Преценките на човешкото око са субективни. Не може да вземеш решение, защото на теб така ти се е сторило при положение, че машината отчита друго.

Съоръжението облекчава човешките отношения. Благодарение на него съдиите виждат кога състезателя „краде” от старта. Един мисли, че има фалстарт, аз като главен съдия вземам крайното решение.

 

 Така съдията на по-нисък ранг остава с чувство на неудовлетвореност.

 

 

-  Подаването е скъпо за клубове. Това ли тушира недоволството към съдиите?

                                  
- Това е факторът, прецизира нещата, след като няма друг критерий за оценяване на обективността на несъгласието на клуб, треньор или състезател. В крайна сметка, когато ти си абсолютно убеден в правилността на това, което защитаваш, си склонен да дадеш определената сума.

 

Начинът, по който се задават въпросите вече е по-смекчен. Единствено в малките възрасти, където се наблюдава негативна тенденция, която държа да отбележа, а именно прекалено големите правомощия, които треньорите дават на родителите да се намесват в правилата, все още има известни проблеми. Това за мен е процес, който за момента влияе на съдийските решения, но за в бъдеще ще рефлектира и върху треньорските решения, така че те си залагат една „бомба със закъснител”. Резултатите от това поведение вече се усещат.

 - Раждането на нови клубове се очертава като трайна тенденция, а все повече родители влизат в ролята на треньори на децата си....

 

- Тези феномени са много интересни. Наблюдават се не само в нашия спорт. Най-вече индивидуалните. В колективните спортове родителят не може да бъде водач на чуждите деца.

 

В плуването няма лошо, след като детето дава резултати под ръководството на родител с необходимата правоспособност. За мен странното е как им се получава така на родителите без необходимата правоспособност, предварителна практика, нито като състезатели, нито като треньори.

 

Чудя се откъде вземат познанията си да подготвят децата си методически издържано и технически правилно? Засега резултатите на такъв тип тандеми се появяват предимно в по-малките възрасти.

 

В по-големите все още не се е показало като печеливш модел.  Не бива да се игнорират качествата на родителите като треньори, но те трябва да са в контекста на стратегията на целия клуб. Този родител трябва да се вписва в общата политика на клуба отбора и БФПС. Не може да бъдат „орязвани” правата им само защото са родители.  

В крайна сметка всеки иска да види децата си шампиони.


Когато поведението на такива родители обаче излезе извън нормалния диалог и прерасне в заядливост вредата е за всички. Тогава родителите лавинообразно започват да си мислят, че са компетентни за еднолично решение.

 

 

Стиковка с Таня Богомилова.

 

Многократно съм бил свидетел как оправят техника, подреждат щафети на отбори. Това е нож с две остриета и се връща върху клубовете със страшна сила.

 

 - Достатъчно уважение ли демонстрират състезатели, треньори и родители към съдиите?

 

- С изключение на отделни случаи  поведението е доста толерантно. Хората се опитват да разбират нашите решения. Не съм имал много тежки пререкания, въпреки че във всяко едно състезание има някой недоволен.

 

Акцентът, на което се набляга на Техническите конференции е, че даже и да има силно несъгласие, има и установен ред на отразяването му, който да не излиза извън рамките на добрия тон и да не нарушава общия ритъм и дух на цялото състезание.

 

- Мнението Ви за входните нормативи в по-малките възрасти, породило полемика, която продължава повече от година?

 

- Не защитавам или осъждам този тип критерий за участие в състезание. Привърженик на въвеждането на стандарт и спазването му. За мен по-добър прецизиращ фактор са регионалните състезания. Поради липса на финанси не можем да ги провеждаме. Така вече наложеният входен критерий се явява отсяващ фактор.

 

Първата част на интервюто с Вили Цеков ТУК

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Вили Цеков, съдии, плувно съдийство, проблеми
КоментариDelfina

Спринт
Други новини