БГ EN

Мария Шпицер е пионерът на водната аеробика у нас

26-01-2019 13:19 | Василен Димитров

 

В океана от нови спортове, борещи се за финансиране от спортното министерство или за клиенти изпъква един, който съчетава физическо натоварване, красотата и положителната емоция. Родее се с аеробиката, но се практикува във вода, въпреки че по своята същност няма нищо общо с плуването, синхронното плуване или водната топка. В него липсва състезателният елемент, но натоварванията, селектирани предимно за дамите, се доближават до тези в надпреварите на елитните спортисти.


Става въпрос за водната аеробика и неин пионер в България е клубът, основан от дългогодишната състезателка по синхронно плуване и многократна участничка на европейски първенства Мария Шпицер. Кръстен е на нея. Началото е поставено през 2003 г. в София. Иначе за родина е считана Италия, където водна аеробика се играе още от 90-те години на миналия век. На Апенините се раждат и събратята на този спорт - гимнастика на пилон във вода или каране на колела в басейн.


За създаването на комплексите с упражнения Шпицер компилира  наученото през спортния си и житейски път. Черпи от опита си на елитна състезателка по синхронно плуване, позната в цяла Европа. Вдъхновява се от стажа си на водна балерина в уникалния аквацирк „Кресчендо”, позициониран под купола на Евродисниленда в Париж. Оповава се на усета си към хората и движението, вродени, но донаучени през годините на работа. Доусъвършенства новаторството си, заимствайки от други спортове като плуването, леката атлетика, бойните изкуства, както и от каланетиката, фитнеса и др.

 


                  Новата любов на шампионката Шпицер                      

Идеята за занимания с водна аеробика осенява Мария докогато очаква първата си дъщеря. Шампионката ежедневно практикува програма с упражнения за бременни дами. Така дъщерята на аса във водната топка Александър Шпицер решава да предаде наученото и да помогне на много жени да укрепят здравето и самочувствието си. Да ги накара да изпитат удоволствие от движението. На бъдещите майки тя разкрива ползите от спортуването във вода.


За водната аеробика по света се смята, че това е съвсем леко натоварване, като при него едва ли не само се разхождаш във водата. Мария обаче иска да създаде спорт, който макар и несъстезателен, да натоварва адекватно тялото. Да възпитава. Да изгражда дисциплина у трениращите и да може да се приспособява спрямо индивидуалното ниво на всеки.

 

Така се стига до изграждането на специфичен комплекс от разнообразни упражнения. Използват се различни уреди за увеличаване на съпротивлението във водата и комбинирането на всичко това, за да доведе до окончателния вид на водната аеробика – несъстезателен спорт, който е подходящ за малки и големи, за мъже и жени, за любители и професионални спортисти, за бременни жени, за периоди на възстановяване след контузии.

 

 

Въпреки че няма състезателен елемент клубът организира прояви с подобен елемент – „водни маратони”, наречените така от ентусиастките в клуб „Мария Шпицер. Инструкторките провеждат тренировка с по-голяма продължителност от обичайното (120 мин.) или с обичайна продължителност (60 мин.), но за сметка на това с по-висока интензивност. Заниманията се водят като хореография от всички треньорки, които застават вкупом пред клиентките си.

 

 

Профилът на средностатистическия любител на водната аеробика обхваща различни възрастови групи. Преобладават клиентите между 25 и 49 г. Те са предимно жени, търсещи тонус и стегната мускулатура или водещи битка с килограми. Също и хора със ставни болки. Водна аеробика в клуб „Мария Шпицер” практикуват и бивши спортисти. Най-редовните клиенти обаче са любители и дори хора, които не са се занимавали сериозно със спорт преди това. Случва се да идват известни лица, познати на хората от телевизионния екран.

 

Екипът в клуб „Мария Шпицер” постоянно търси нови начини да дообогати комплекса от упражнения. Последният хит е композирането на няколко разновидности на аква аеробика - водна зумба, водна гимнастика за бременни, фитнес в басейн, водна каланетика, водна аеробика за деца.  

 

 

Снимки: Бончук Андонов и личен архив

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Мария Шпицер, водна аеробика
КоментариDelfina

Спринт
Други новини