БГ EN

Тодор Хараламбиев: Да си водолаз е живот, професия и спорт

19-02-2017 16:54 | Лили Липчева

 

Тодор Хараламбиев е събеседникът, който най-добре може да разкаже за състоянието на водолазния спорт у нас, за професионалното развитие в Българската армия и гмуркането по екзотични дестинации у нас и по света. Варненецът е профи е вече цяло десетилетие. Работи като спец в Аварийно-спасителния отряд на Спасителен кораб „Протео“ към ВМС на Република България.


- Г-н Хараламбиев,  как се става водолаз в България?


- Зависи от целта. Ако е с любителска, има курсове към определени организации. Издават ти сертификат и в може да практикуваш водолазния спорт за удоволствие. Водолазният спорт обаче може да ти бъде и професия. Тук критериите и курсовете са доста по-сериозни. В България почти няма места, където да изкараш наистина сериозен курс за работа.
Най-известното подобно място в света в Шотландия е „Fort William”. Всеки континент си има своя организация, към която се провеждат професионален курс за водолаз. Този в „Fort William” подсигурява възможността да практикуваш в Европа. За работа в САЩ или в Мексико трябват отделни курсове.

 

- Къде изкарахне Вашия курс?


- Към Военно-морските сили. Там има школа за водолази, подготвяша кадри изцяло за Българската армия и за нейните нужди. Първоначалното обучение е за общи знания. Оттам нататък зависи кой какъв водолаз иска да бъде. Например нашият кораб „Протео“ има най-модерният дълбоководен комплекс у нас и цялото Черно море. Затова при нас идват много млади дълбоководници, учещи се да се спускат на големи дълбочини.

 

 

- Какви тренировъчни условия и екипировка са необходими на спортиста, за да бъде подготовката му качествена?


- Водолазният спорт у нас тепърва ще навлиза в България. Нашето море е относително неблагоприятно за гмуркане. То и за това се нарича Черно. От 365 дни в годината през 60 има хубава видимост и да насладиш. Иначе в Черно море и много хубави обекти за гледане - скали, животинки, риби, потънали плавателни съдове. Видимостта обаче рядко е добра. Има и много течения, които драстично променят температурата на водата само за няколко часа.

 

- През 1999 г. във Варна е основана Българската национална асоциация по подводна дейност. Интересното е, че в нея най-много са клубовете от южното Черноморие.

- Тези клубове се занимават основно с подводен риболов. Към Созопол и Царево, Черно море е по-дълбоко. Колкото по-дълбоко и близо до Босфора е морето, толкова по-солено е то. Това не позволява развиването на микроорганизми, водата е по-бистра и затова там по-развит е подводният риболов.

 

 

- Разделението не подмина и Вас. Какви са разновидности на водолазния спорт?


- Подводният риболов е едната: SCUBA Diving или както ние му викаме спортно гмуркане (за удоволствие, разходка, снимки и др.), гмуркане в пещери Cave Diving.
Има и гмуркане до потънали обекти - Wreck Diving. То може да е до кораб, самолет или нещо друго. По това се различават. Има също технически гмуркания. Те се извършват на големи дълбочини.


От около 4-5 години се провеждат и гмуркания в басейните – във Варна и Бургас, обикновено в края на август. Те са предимно за любителите. Включват плуване под вода, събличане и обличане на екипировка под вода и други подобни дисциплини.

 

- На тези състезания събира ли се публика, рекламират ли се, има ли медиен интерес?


- Рекламата за този тип състезания липсва. Публиката е от хора, които така или иначе знаят за надпреварите. Логично поради тази причина липсва медийният интерес. Задължително е състезателите да са сертифицирани водолази.

 

Очаквайте втора част на интервюто с Тодор Хараламбиев

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Тодор Хараламбиев, гмуркане, аварийно-спасителен отряд
КоментариDelfina

Спринт
Други новини