БГ EN

Как времето извън тренировка e фактор за контузии

01-03-2017 00:10 | BGbasket.com

 

Баскетболистът на „Левски 2014“ Кирил Райков, който е сертифициран кондиционен треньор, дава ценни съветите си за правилни тренировки в своя блог в BGbasket.com. Новата му публикация e свързана с това как времето, което прекарваме извън спортните занимания  може да е фактор за контузи. Също и как да се предпазим.


Седенето е по-опасно от пушенето, сочат  изследванията в тази област. Последните години се правят много тестове как седенето вреди и има негативен ефект върху тялото и функцията му. Само 2 часа седене увеличават риска от сърдечно съдови заболявания, диабет, рак, болки във врата и раменете и други проблеми.

 

Накратко твърде много седене намалява живота ни и ние буквално се убиваме от седене. Дори и за един спортист седенето може да бъде проблем.

Спомням си годините, когато играех в Бургас, единственото място, когато не седях беше на тренировки, през останалото време или лежах, или седях пред компютъра, което обездвижваше тялото ми.

 

 

Парадоксът идва, когато просто сметнем часовете, които тренираме и седим, проста математика.

Примерен ден:


Ставаме в 09:00 ч.
Тренировка – 10:30-12:00
13:00-14:00- обяд
14:00-16:00 –сън, седене пред компютъра или др. обездвижваща позиция.
17:30-19:30 – втора тренировка
20:00-21:00 – вечеря
21:00-23:00 – седене пред компютъра (като тук някои могат са стигнат до 01:00 ч. часа в гледане на филми или играене на игри.

 

Как знам ли? Просто и аз правех същата грешка.

Време за тренировки – 3,5-4 часа

 
Време в седнали или легнало положение 4-6 часа

Като сложим и около 8 часа сън, времето, в което не се движим и не сме активни, става в пъти повече от времето, в което тренираме.

 

И това се отнася за всички деца, които по цял ден са в класните стаи и после трябва да ходят да тичат без да подготвят тялото с упражнения за мобилност като преход между седенето и тичането, професионални спортисти или просто хора със заседнал начин на живот.

И в момента доста колеги и състезатели правят същата грешка и дори когато идват на тренировка, не прекарват достатъчно време преди началото с упражнения за мобилност.

Тук искам да вмъкна, че с нашия отбор в „Левски“ наблягаме много на мобилност и упражнения преди тренировката и ние по-опитните се опитваме да дадем пример и да покажем на младоците как да създадат правилни навици.

 Излиза, че дори и професионалните спортисти, базирано на пропорцията движение - седене, лежане, се причисляваме към графата на водещите заседнал начин на живот.

Защото времето на обездвижване е по-голямо от активното време.

Интересно австралийско изследване през 2008 г.  заключва, че всеки час гледане на телевизия след 25-годишна възраст намалява живота ни с 21,8 минути, а една изпушена цигара с 11 минути.

Колкото повече седим, толкова повече риска за контузии по време на тренировка се увеличава.

Как да променим заседнали начин на живот извън тренировките ?

На всеки 30 минути ставайте от компютъра или лошата позиция, в която се намирате и се раздвижите, правете някакъв вид разтягане и упражнения за мобилност, разходете се малко, пийте вода и т.н. Не гледайте телевизия или филми на компютъра в легнало положение, защото положението на врата създава много напрежение в раменете, врата и горната част на гърба, както и ъгълът за гледане влияе негативно на зрението.

 

Правете упражнения за мобилност и разтягайте преди тренировка, преди лягане и веднага след ставане.  Ето няколко упражнения, които винаги може да правите, за да сте сигурни, че няма да се обездвижитe.

 

Прочетете още от съветите на Кирил Райков в BGbasket.com

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: обездвижване, здраве, тренировки
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини