БГ EN

Красимир Захов: Голямо плуване се прави с екип

05-03-2017 11:49 | Василен Димитров


В българското плуване практиката водещи фигури да сменят клубната си принадлежност е непопулярна. Трансферът по тертипа на колективните игри просто няма как да се случи – заради парите и с голям медиен отзвук. Доказалите се състезатели почти винаги работят от детинство с един треньор, към чийто клуб остават лоялни. И все пак в рамките на две години се случиха три забележителни трансфера на водещи фигури в българското плуване. Нина Рангелова премина от родния „Младост’91“ в конкурентния пловдивски тим „Спринт“, Антъни Иванов от „Етър 2000“ (Велико Търново) във „Вихрен“ (Сандански), а наскоро Лъчезар Шумков направи третата си релокация за кратко време от „Славия“ в младия софийски тим „Спринт“.

И ако при първите причината на личностно-емоционална основа, за държавния първенец в бруста причината е стратегическа. При това продължава да работи с личния си наставник Димитър Виденов, а дългосрочната цел е участие на олимпийските игри в Токио 2020.

Заслугата е на президента на „Спринт“ Красимир Захов, успял да  убеди тандема в състоятелността на изработената от него програма. Трикратният световен шампион за ветерани от Монреал 2014, който също е бивш брусист, рекордьор, е разработил с Виденов, с когото са съотборници от националния отбор, дългосрочна стратегия, в която ключово ще е участието на мениджър в негово лице, кинезитерапевт, лекар, спортен диетолог, спортен психолог, кондиционен треньор, специалист по Научно приложна лаборатория, спонсори.

Уповавайки се на американския си опит, Захов е открил на страницата на ПК „Спринт“ дарителска банкова сметка директно на името на Шумков. BGswim.com счете за достатъчно любопитно да даде думата на Захов по темата как в България да се извлече максимума от елитния състезател по плуване. 

 

- Г-н Захов, как млад клуб като вашия, взел лиценз наскоро, без история и успехи, привлече толкова класен състезател като Шумков?

 

-Мисля, че решението на Лъчо и Митко бе породено главно от две причини. Да, ние взехме лиценз вчера, но сме си написали домашното. Създали сме клубни програми, които вече развиваме.  


Една от тези програми се казва „Олимпийски надежди“. Има за цел да помогне на Лъчо, както и на други талантливи плувци в бъдеще да разгънат в максимална степен потенциала си.  

Красимир Захов (вдясно) и Димитър Виденов освен върху подготовката на Лъчезар Шумков, мислят и за стратегия за развитието на ветеранското плуване у нас. Снимка: Лъчезар Шумков-баща

 

Лъчо направи вече едно изследване и резултатът показва, че е с реални шансове да достигне до полуфинал, а защо не и нещо повече на европейски и световни първенства в спринтовия бруст през този олимпийски цикъл.  

 

Вярвам, че може да плува и на игрите в Токио през 2020г. с покрит норматив „А“. И да регистрира достойно, призово класиране.  

 

Другата причина Лъчо и Митко да направят избора да заработим като екип, колкото и нескромно да звучи, е личният ми опит за достигането до олимпийски игри (Сидни 2000), регистрирайки национални рекорди.  

 

Мисля, че тези две причини бяха в основата да започнем да работим заедно. 

 

- Вие също бяхте национален шампион в бруста. Как се чувствате сега в ролята на мениджър на най-добрия ни брусист?

 

- За мен е чест, удоволствие и изключително приятно задължение. Благодарение на Лъчо се чувствам пак на 20 години. Чрез него карам втора младост. 

 

Подавам му ръка, защото знам много, много добре какво е да ходиш да воюваш на големи състезания с професионалисти, а подготовката да ти е била като на аматьор.Подавам му ръка, защо е талантлив, скромен, интелигентен, работлив, психически изключително стабилен, въобще млад мъж с качества на победител, който заслужава подкрепа. 

 

Подавам му ръка, защото считам това за мое морално задължение. 

 

- Говорите за програма, подкрепа, екип. Ще извадите ли нещо от кухнята какво точно имате предвид?

 

- Вижте, годината е 2017-а и съм твърдо убеден, че в съвременния спорт, където конкуренцията е убийствена, за да влезеш в топ 10 на Европа или на света се изисква многогодишно  планиране с осигурено финансиране. 

 

Изисква се и екип, който да обгрижва състезателя. Форматът в „боя ще бъдем само двама – треньор и състезател“ е отживелица.  

 

Под екип разбирам за една идея да работят треньор,  мениджър,  кинезитерапевт, лекар, спортен диетолог, спортен психолог, кондиционен треньор, специалист по Научно-приложна лаборатория. Да бъдат привлечени спонсори.

 

Допреди да започнем да работим заедно от изброените специалисти по-горе, Лъчо е имал само треньора си – Димитър Виденов. Да, Митко е изключително ерудиран специалист и аз му свалям шапка, че само двамата са стигнали до тези много силни постижения. Сега обаче е моментът да направим така, че Лъчо да продължи да надгражда постепенно и постоянно. 

 

- На хартия и на думи планът изглежда прекрасен, но имате ли възможността да осигурите такъв екип и то ефективен?

 

- Към днешна дата ще се въздържа от коментар какви са моите възможности и с какъв екип разполагам. Мога само да уверя, че аз и хората около мен ще се раздадем на 110%. 

 

Но, както всички знаем на международни надпревари и големи първенства националните състезатели освен, че защитават собствената си чест, те защитават и честта на България. 

 

В този ред на мисли, както споменах по-рано, ще очакваме от институциите, които отговарят за националните състезатели едно ползотворно сътрудничество. Визирам разбира се БФПС, ММС и БОК. 

 

- Проблемът с намирането на спонсори е най-трудният не само в българското плуване, а и спорта като цяло. Как ще го решите?

 

- Като общество, ако искаме спортът ни да се развива освен, че е задължително да се подкрепяме морално е необходимо да се подкрепяме и материално.

 

Продукти на люлинската школа, Виденов и Шумков вече веднъж изпълниха олимпийския си план, покривайки норматив за Рио. Цедката на МОК обаче ги спря.

 

Тук е мястото да се обърна към всички, желаещи българския спорт да върви напред. 

 

Подкрепете ни! Лъчо има толкова чисти мечти, свързани с националната ни гордост. 

 

В сайта на "Спринт" има чудесна платформа за набиране на финансиране. Всичко е прозрачно. Средствата ще отиват директно при Лъчо. Като негов мениджър гарантирам, че всеки лев, ще бъде инвестиран в подготовката му. На края на всяка календарна година ще публикуваме отчет за какво са изразходвани средствата.

 

Искам да се обърна и към собствениците на фирми. 

 

Ние, визирам плувен клуб „Спринт“ (Сф), не търсим спонсори - партньори на принципа „дайте ни едни пари, че ни трябват′′. 

 

Ние предлагаме партньорство, което ще е ползотворно и за двете страни. В клуба освен Лъчо Шумков, членуват и трима световни шампиони за ветерани. 

 

Имаме визия, имаме солидна членска маса, която е готова да ни следва. Имаме планове за бъдещето ни развитие. 

 

Имаме готови предложения точка по точка и какво очакваме в замяна. 

 

Така, че тези  собственици на фирми, които желаят продуктите им да се асоциират с най-добрия български плувец - брусист за последните 5-6 години биха могли да се свържат с мен.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Спринт, Красимир Захов, Лъчезар Шумков, Димитър Виденов, стратегия, клуб
КоментариDelfina

Спринт
Други новини