БГ EN

Българското синхронно плуване е в подем

08-03-2017 10:48 | Иван Цанов

 

Отдавна е установено, че всичко в този свят има циклична (променяща се) природа. Веднъж нещата вървят отлично, друг път не чак толкова, а трети път са си направо катастрофа. В икономическата наука, например, са известни т. нар. „дълги вълни на Кондратиев”, които могат да предскажат с голяма точност кога ще има стопанска криза и кога - стопански растеж.

 

Пренесена на полето на българските плувни спортове цикличността също така има своето проявление. Едни от спортове вървят надолу, други са по средата, а трети се устремяват напред.

 

Дори с просто око се вижда, че родното синхронно плуване е в небивал подем, невиждан от времето на Бисерка Серафимова и Бистра Димитрова.  Поредните доказателства са от тези дни.

 

 

Голям успех регистрира дуетът Христина Дамянова-Даниела Бозаджиева, който на международен турнир в Бон (Германия) покри норматив за участие на световното първенство по синхронно плуване в Будапеща през юли.

 

На турнира „Мемориал Майя Кос” в сръбската столица Белград българските водни грации направиха истински фурор, като спечелиха куп златни и сребърни медали. Нашите, също така, покриха четири нормативи за европейското първенство за девойки. 

 

Подемът трябва да се използва и разшири. Иска се, когато вървиш напред, а не когато си поставен в ковчег.     

 

 

Дошло е време българското синхронно плуване да поиска нарочен басейн само за синхронно плуване, а защо не и създаване на национална база за синхронно плуване с всичките нейни атрибути.

 

Неизползван резерв и ракета-носител е и бизнесът. Не е вярно, че бизнесът не искал да подкрепя българското синхронно плуване.

 

Синхронното плуване предлага изключителен продукт за продан. Той само трябва да се предложи комуто и както трябва обвит с подходящата опаковка.

 

Само че тук трябва да се разбира не от фигури и водна акробатика, а от съвсем други неща – маркетинг, маржове, пи ар, данъци, финанси, счетоводство, медии, корпоративно право, корпоративни стратегии, корпоративна социална отговорност. Сложно е, но може да стане. Не е илюзия.

 

 

Бизнесът, освен това, отдавна вече е глобален. Нашият продукт по синхронно плуване могат да го купят и в Азия и някъде в Америките, а не да се търси пазар за него само до Калотина.

 

Синхронната вълна набра голяма скорост. Дали ще завърши разпиляна в прибоя или ще набере още по-голяма мощ зависи единствено от самите синхронистки и техните ръководителки.  

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Даниела Бозаджиева, Христина Дамянова, Левски Спарта 2000, синхронно плуване
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини