БГ EN

Нейно Величество Таксата

09-03-2017 21:51 | Николай Кръстев

 

Новият олимпийски цикъл за спортните водни братя в България започна със стари и познати проблеми. Вероятно по басейните на родината има много състезателен и хъс, както и желание за чисто спортно развитие.

 

Много жилав обаче е и т. нар. „спортен поминък“, който точно в плувните спортове е доста разпространен. „Спортният поминък“ е типично български термин, характеризиращ дейността на треньори и педагози, водени в своята работа единствено и основно от таксите, които събират от подрастващите за обучение и от състезателите на клубовете си.

Таксаджийството виси като воденичен камък на врата на българския спорт и по-конкретно на плуването и водната топка.

Разбира се, че всеки труд трябва да бъде заплатен и най-нормалното нещо е треньорите да изкарват заплатите си именно от таксите. Но в същото време не е нормално стремежът към таксите да превръща работата на треньорите в дейност на конвейр, в който под един знаменател се подготвят едва прохождащи плувци с такива, които имат сравнително добри постижения и състезатели с данни за сериозно развитие.

 

Именно те, най-талантливите, често отпадат от сметките на своите наставници, фокусирани върху количеството, а не върху качеството.

  А така голям спорт просто няма как да се прави – когато диктатурата на таксата слага тежкия си отпечатък върху спортните амбиции. И чистото печалбарство да стъпква емоцията от спорта, обръщайки наопаки целите му и води до имитиране на дейност в името на Нейно Величество Таксата.

 

 

Подобна е ситуацията и в някои клубове по водна топка. Няма стремеж към създаване на добри играчи и съответно отбори. А по-скоро се набляга на сформиране на състави, за да бъде записано поредното участие. Факт е, че не навсякъде и условията за тренировки спомагат за качествена треньорска работа. Но дори и при по-тежки условия може да се прави горе-долу качествен спорт, ако има съответната нагласа у треньорите и състезателите.

Защото точно те – треньорите, са най-важните хора в спорта. И когато мотивацията им за работа е изкривена заради въпросните такси, не е възможно те да изпълняват основополагащата си роля на специалисти и педагози, призвани първо да открият спортните таланти, а след това и да ги развият по пътя на спортното майсторство.

 

Всъщност проблемът със „спортния поминък“ по спортните басейни се задълбочава. Да не говорим за ширещото се обучение по хотелски „бъбреци“ и плажове, което се прави от неправоспособни „треньори“ и пишман ентусиасти.

Водната топка пък изненадващо понесе неочакван удар. Без обяснения проектобюджетът на федерацията бе сериозно намален и сега се налага служебният спортен министър проф. Даниела Дашева да подписва договора с БФВТ, като се опита да подобри условията за финансирането на мъжкия спорт от страна на държавата през 2017 г.

Което обаче съвсем не означава, че БФВТ трябва да отстъпва назад от стореното през последните 2 години – осигуряване със собствени усилия и само от спонсори на 4 лагера на юношеския национален отбор, на участието на същия състав два пъти на неофициалното световно първенство, каквото е турнирът „Дарко Чукич“ в Сърбия и на балканиадата в Белград, както и възстановяването на традиционния международен турнир „Диана“.

Всичко това се случи в условията на вече приключилото изплащане на дълга на БФВТ към МФВС, за което всеки месец в продължение на повече от 3 години бяха внасяни по 3500 лв.

Затова формулата за развитието на водната топка у нас е ясна – активни и жизнени клубове, мотивирани и можещи треньори, активна и организирана федерация и подкрепа от държавата. Която обаче да не се ограничава само с добро финансиране, каквото надяваме се, ще се случи и сега, но и ролята на властта да се усеща в поoдръжката и изграждането на спортната база и на нови и нови басейни, които да се ползват основно за спорт.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна топка, такса, проблеми
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини