БГ EN

Социалните групи в интернет вредят на подрастващия плувец

11-03-2017 12:24 | Снимка: Тони Тончев | Нина Рангелова

 

Мнозина от Вас вече чуха, а други са се и запознали с 4-годишния план на Българска федерация плувни спортове (БФПС), в който са предвидени много инициативи не само за плувците, но и за треньорите и родителите. За съжаление няма да мога да се прибирам в родината за повече от 2-3 седмици, но това по никакъв начин няма да ми попречи да бъда полезна в тази посока. Да участвам с каквото мога в организацията, да дам своето при съгласуването.

 

С главния мениджър на представителния отбора г-н Кристиян Минковски обсъждаме няколко идеи, които ще осъществим при следващото ми прибиране в България.

 

А сега по темата на настоящата рубрика.

Един от най-важните уроци за младите е да разберат, че плуването може да взема много, но и дава много. Мисля, че досегът им с моята особа (или поне силно се надявам) ще им помогне да разберат кои са ценните неща.

За кое си струва да се борят. И то с вярвата в себе, гледайки позитивно на живота, задълженията и любимите дейности.

 

Трудна, но не непостижима задача в обстановката на големия негативизъм, обхванал цялото българско плуване.

 

Имам чувството, че хората не гледат вече себе си. Вторачили са се в другите, чудейки се как да оплюват. Или още по лошо – как да злепоставят.

 

Крайно време е да спрем да се занимаваме с другите и да започнем да гледаме себе си първо. Именно оттам ще дойде истинската промяна.

 

 

Понякога си мисля колко големи щастливци сме хората от моето поколение по отношение на социалните мрежи. Когато бях подрастващ състезател ги нямаше. Нямаше го най-вече Фейсбук.

Нямаше ги и хората, които плюеха по федерацията денонощно. Всъщност ги е имало. Нямаха обаче трибуната, от която да се изявяват като писатели, съветници и критикари.

 

Негативизмът в тази му форма оставаше извън полезрението на състезателите.

Сега всичко е публично и въпреки че аз съм голям привърженик на всички предимства, които социалните медии ни предлагат днешни дни, мисля че има и голяма вреда в тях, когато не се използват по градивен начин.

 

И при това положение как един 15-16-годишен плувец може да има желание да продължи да гони резултати, когато навсякъде се говори как някой си прецакал друг?

Или как федерацията вреди на плуването? Примерите са десетки.

Ако в момента бях плувкиня в тийнейджърска или детска възраст, сигурно нямаше да имам желание при подобна ситуация. Мисля си, че точно това е нещото от което се нуждаем, надежда и вяра във възможностите на всеки един от нас.

С интриги единственото, което може да постигнем е собственото си самоунищожение. Нищо друго. Абсолютно нищо.

Ако искаме да израстваме трябва да бъдем обединени. Да, не може всеки да харесва всеки, но трябва да загърбим личните предпочитания и погледнем по-отвисоко на общата картина и план.

Всички негативни коментари се отразяват пагубно на българското плуване.


Състезатели и родители гледат всичко, което се пише и говори. А всеки си мисли, че разбира от всичко. Със самочувствие е, че знае как стоят нещата. Сядат на домашната трапеза и започват да обсъждат всички грешки, които си мислят, че ръководството на БФПС е направило.

 

После се изтъква само негативното. А това ли е най-важното?

 

Не е ли по-важно да ходим на басейна. Да тренираме и да се опитваме да се развиваме без да се тормозим от мисълта “ама аз колкото и да тренирам, те накрая ще си ме прецакат.”

 

Много хора няма да харесат, това което ще заявя в долните редове.

Мисля си обаче, че състезателите трябва да имат отделна група в социалните мрежи. Там да си коментират темите, които ги интересуват. Не да гледат цялата помия (с извинение, която се изсипва в другите групи).

И може би решението на проблема е да не се допускат лица под 18-годишна възраст в тези групи. Мисля, че в тази възраст те имат други приоритети, които трябва да поставят над всичко.

 

Ако в момента бях родител на подрастващ плувец, щях да посъветвам детето си и дори да го убедя, настоявайки, да се махне от всички отворени групи за плуване във Фейсбук.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: рубрика, блог, подрастващи, интернет, социални мрежи, критики, Нина Рангелова, Кристиян Минковски, БФПС, плуване
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини