БГ EN

Топ 10 на любопитните факти за риболова

12-08-2019 17:05 | Bigfish.bg

 

Всеки, който се озовавал в компанията на рибари гарантирано е бил бомбардиран с какви ли не уникални истории, трофейни риби и водни страшилища, пред които чудовищата на Джереми Уейд са като цаци. Така де, всеки знае поне пет-шест места в България, където има такива сомове, че водолазите излизат с побелели коси (хич не щем и да питаме как изглеждат неопрените им отвътре, особено в областта на таза и крачолите…).

 

Но риболовът наистина има своя напълно достоверна статистика, в която постиженията и фактите са съвсем реални. Вижте топ 10 на най-изумителните постижения.

 

1. Рекордът по брой хванати риби е 652! Принадлежи на белгиеца Жак Изенберт.

 

2. Най-продължителната борба с риба е продължила 32 часа. Гигантът е бил черен марлин с тегло над 600 кг и е успял да изтегли 12-тонно корабче на 80 км.

 

3. Най-голямата риба, хващана някога на въдица е огромна голяма бяла акула с тегло 1,2 тона и дължина 5,13 м.

 


 

4. Най-голямото разстояние на замятане на въдица от ръка в сладководен водоем, регистрирано по правилата на Международната федерация по кастинг е 175,01 м.

 

5. Най-тежката уловена сладководна риба е есетра, хваната през 1983 г. в Калифорния, САЩ. Рибата тежала 212,28 кг.

 

6. Всяка година в света се ригистрират 50-80 нападения на акули срещу хора, а в същото време хората избиват около 100 милиона акули всяка година, основно заради месото.

 


 

7. Електрическата змиорка от Амазонка удря с ток с напрежение над 500 волта. Местните жители я ловят, но преди това вкарват във водата стадо крави, за да може змиорките да изчерпят заряда си.

 

8. Най-скъпият и рядък черен хайвер съвсем не е черен, а златист. Зрънцата му светят с меки златисто-кехлибарени оттенъци. Такъв хайвер дават белугите албиноси, които се срещат изключително рядко.

 

9. На дълбочина от 700 м и повече живее уникалната риба черен хиазмод (Chiasmodon niger). Тя може да погълне плячка, чиято дължина надвишава нейната собствена два пъти и е десет пъти по-тежка. На това му се казва апетит!

 

10. Най-голямата гръбначна риба, обитаваща топлите морета е груперът. Някои екземпляри достигат тегло от над 4500 кг. Горе-долу толкова тежи един слон.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: риболов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини