БГ EN

Кризата в българското спортно плуване не е преминала

20-03-2017 07:19 | | Иван Цанов

На покрития басейн "Диана" в столицата от петък до неделя (17-19 март) се проведе Държавното отборно първенство по плуване.

 

Шампионатът открои някои много обнадеждаващи тенденции, но генералният извод е, че кризата в българското спортно плуване не само че не е преминала, а напротив - тя се усилва.  

 

Ето само три доказателства за това.

 

Първо, републиката в началото на ХХІ век не разполага с нито един модерен 50-метров плувен басейн, който може комфортно да побере около 1000 човека на стандартни трибуни, като разполага с прилежащи съблекални, зали за почивка, кабинети и помещения за технически персонал, треньори, журналисти и лекари.

 

Второ, като цяло нивото на резултатите на плувците и плувкините се влошават - и като средни аритметични и като върхови. Особено лошо стоим в хамалските и в дългите дисциплини, които изискват натоварвания и възстановяване. Някои дисциплина са на нивото отпреди 40 години. Да кажем 100 м гръб при мъжете. През 2017 г. на дистанцията победи Мартин Желев (Астери) с време 59.53 сек., втори стана Владислав Терзиев (Спринт) с 59.83 сек., а трети - Светлозар Николов (Спринт) с 1:00.21 мин. През 1977 г. тройката се композираше от Красимир Петков (Просото), Бранимир Попов (малката Замора), Петрослав Тонев (Педро) и Стойчо Димитров (Тролейчето), които плуваха 100 м гръб за същите времена.  

 

Трето, ние изоставаме вече драстично и от преките си конкуренти на Балканите - да кажем Сърбия. Да вземем класическата плувна дисциплина 100 м св. стил при мъжете. По нея експертите от цял свят, а и обикновените любители, се ориентират за нивото на съвкупното спортно плуване на дадена страна. По стечение на обстоятелствата държавните шампионати на двете страни се проведоха по едно и също време съответно в Белград и в София. По-долу виждате сравнението. 

 

Сърбия - 100 м св. стил мъже

1. Себастиян Сабо (Войводина) 49.69

2. Иван Ленджер (Пролетер) 49.97

3. Урош Николич (Войводина) 50.35

4. Борис Стоянович (Динамо) 51.59

5. Бошко Радулович (Войводина) 52.87

6. Никола Ачин (Пролетер) 53.02

7. Душан Бабич (Партизан) 53.24

8. Стефан Лазаревич (11 Април) 53.56.   

 

България - 100 м св. стил мъже

1. Георги Георгиев (Доростол) 53.05

2. Виктор Николов (ПСК Черно море) 53.10

3. Иван Алмаджиев (Младост′91) 53.67

4. Йордан Янчев (Сандански) 53.88

5. Стоичко Стоицов (Младост′91) 53.96

6. Тодор Тодоров (Черноморец) 54.05

7. Павел Банчев (Левски) 54.08

8. Владислав Терзиев (Спринт) 57.75  

 

Единствените ни надежди за голям пробив отвъд Калотина са Антъни Иванов (Вихрен) - най-вече, Диана Петкова (Спринт) и Калина Николаева (ПСК Черно море). Дали обаче три птички могат да направят пролетта? Всеки може да си отговори на този въпрос. 

 

Има, естествено, и някои много положителни тенденции

 

На първо място, това са постиженията на Антъни Иванов (Вихрен). За първи път след Денислав Калчев родното ни плуване има конкурентоспособен плувец, който може да участва даже на световно първенство за възрастта си и да вземе медал. Дори е възможно Иванов да премине и отвъд. Не е напълно изключено това лято в Индианаполис да стане световен шампион за младежи на 200 м бътерфлай на басейна където се разхождаше гениалният автор на "Науката за плуването" Док Каунсилмън (Папа Док). 

 

Калина Николаева (ПСК Черно море)

 

На второ място, плуванията на младата Калина Николаева (ПСК Черно море). От времето на Мария Николова Варна не е имала такъв плувен талант. Дано Господ й даде път да се развие и разцъфти, както и да не й сложат завистниците прът в колелетата.   

 

На трето място, масовостта. Не е шега работа на държавно първенство да участват 534 плувци и плувкини. Това означава, че центровете и клубовете са се раздвижили и най-важното успяват да привлекат финансови средства за да участват на състезания на държавно ниво. При положението в България, което може да се определи като "от развала към провала", това даже си е нещо като мъничък подвиг.  

 

На четвърто място, информационното осигуряване. За първи път в историята българско държавно първенство бе излъчвано на живо в интернет с картина. Това стана благодарение на медиите BGswim.com и Sportmedia.TV в сътрудничество с БФПС. Наистина гигантски скок напред.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: българско спортно плуване, ДОП, Антъни Иванов
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини