БГ EN

За хиперактивните деца са подходящи индивидуални спортове

10-09-2019 12:09 | Новите родители

 

Какъв спорт да изберете за деца, които страдат от т. нар. синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ, или на английски Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD).

Подходът трябва да е внимателен, защото много от тях виждат себе си като най-страшните опоненти на терена.

Част от проблемите за децата, страдащи от СДВХ, са импулсивност и често неспазване на правилата по време на игра или спортно занимание. А също така те имат и трудности при задържането на внимание върху определен обект или в определен момент от играта.

Повечето експерти са на мнение, че индивидуалните спортове са по-подходящи за деца със СДВХ, за разлика от отборните, където те биха срещали редица трудности.

 

 

При спортни занимания на индивидуално ниво малчуганите получават по-фокусираното внимание на треньора и това увеличава шансовете им да подобряват своите умения. Например в плуване, бойни изкуства, борба, тенис. Фехтовката и ездата са също варианти, макар че не са толкова масови спортове.

Въпреки общата “индивидуалност”, при такива спортове децата със СДВХ успяват да се потопят и в една по-социална среда, тъй като те все пак формират част от отбор или група от други деца по време на тренировки.

При плуването и борбата, например, всяко дете е член на отбор, но по време на състезание или тренировка то действа индивидуално. Смята се също така, че по този начин тези деца могат по-лесно да понасят загуба по време на състезание.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: хиперактивни, здраве, деца
КоментариDelfina

Спринт
Други новини