БГ EN

Триумфите на състезателното спасяване у нас

Един от най-големите таланти на българското плуване Юлиян Русев е четирикратен световен шампион по водно спасяване. Архив BGswim.com
Един от най-големите таланти на българското плуване Юлиян Русев е четирикратен световен шампион по водно спасяване. Архив BGswim.com
17-04-2018 15:02 | Мария Златкова

 

Големият интерес към турнира „Ичко Войвода“ в Благоевград, в който се включиха 170 участници и 19 клуба, е чудесен повод да припомним историята и успехите на състезателното водно спасяване у нас. Снимките са предоставени от Иван Георгиев – главен специалист към Водноспасителната служба в организацията.

 

Състезанията по водно спасяване възникват под формата на спасителен многобой, в който има дисциплини свързани с професията на лайфгарда. Класирането е общо от всички изпитания: хвърляне на спасителен пояс, на спасителна топка, плуване 200 м с препятствия, спасяване с лодка, извличане на манекен.


Състезателната дейност в България, като част от цялостната работа по водно спасяване, започва през 1965 г. с първия републикански преглед, провел във Варна.

Участват само мъже - 82 души от 26 спасителни команди, представящи 21 окръга. Жените се включват 3 години по-късно. ВСС става член на Международната федерация от 1967 г.

 

България винаги е имала представители в различните комисии и борда на директорите към централата.

Поради големия интерес се организират областни и зонални първенства за определянето на участниците за републиканските първенства.

 

 

На републиканското първенство по водно спасяване във Велинград състезателите извличат удавници в двата края на басейна.


През 1983 г. се въвежда Единна републиканска спортна класификация, според която се излъчват майстори, кандидат- майстори и разрядници за мъже, жени и девойки.

Заради повишения интерес и авторитет в състезанията по водно спасяване започват да се включват и известни български плувци. Това води до отпускането на финансова и институционална държавна помощ.

След 1990 г., като следствие на политически и икономически промени в страната, липсата на финансови средства принуждава БЧК да промени приоритетите си и спортно-състезателната дейност остава на заден план. Започва епизодична подготовка на камерен отбор за участие световни и европейски първенства.

От 2001 г. ежегодно се провеждат републикански първенства във Велико Търново. Участват представители от различни възрастови групи, които по един или друг начин са свързани с водното спасяване (работещи спасители, състезатели по плуване, ветерани плувци и спасители и т.н.).

 

 

Дисциплините, в които състезателите вземат участие са от стария правилник по спасителен многобой За жалост у нас все още няма официална програма за провеждане на републикански първенства, която да е  съобразена с изискванията на Международната федерация по водно спасяване (ILS).


                Международните успехи


Български водни спасители взимат участие в провежданите от FIS световни и европейски първенства от 1966 г. Индивидуални са седем, а отборните пет.

 

Поради финансови причини след 15-годишен застой, едва през 2004 г. записваме участие на световно първенство - в  Италия. Последното ни включване в шампионат на планетата е в Египет през 2010-а. Заемаме 21-о място от общо 44 страни. Сестрите Мария и София Златкови записват няколко финала. Ветерани взимат участие във всички провеждани световни първенства от 2004 г. в Италия  (2006 г. в Австралия, 2008 г. в Германия, 2010 г. в Египет).

           
                  Световните шампиони


Жени: Валя Антонова, (1970), Емилия Юрукова (1981), Теодора Томова (1983)
Отборно: 1970, 1981, 1983
Мъже: Димитър Статев (1966, 1967), Юлиян Русев (1970, 1973), Стоян Андонов (1981)
Отборно: 1967, 1970, 1973, 1981

 

                   Европейски титли

Отборни: 1982, 1988 (мъже)
Индивидуални: Мария Златкова (Испания -2011). За последните 20 години това е най-големият успех за водното ни спасяване.   

 

 

Световното първенство по водно спасяване във Варна 1971 г.
 

 

Юлиян Русев (в средата) получава златния си медал за отборната
световна титла във Варна през 1970 г. от президента на FIS
Хосе Антонио де Паскуал. До него са Васил Атанасов и Георги Костадинов.
Русев печели титлите и през 1973 г.

 

Тандем абсолютни световни шампиони: Емилия Юрукова и
Стоян Андонов в София през 1981 г.


Очаквайте интервю със Стоян Андонов!

Четете първата част от поредицата ТУК


Четете втората част от поредицата ТУК

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водно спасяване, бчк, червен кръст
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини