БГ EN

Кристиян Минковски: Форматът от държавния шампионат е най-подходящият

24-03-2017 13:46 | Снимка: Ивелин Солаков, Тони Тончев | Василен Димитров

 

С провеждането на държавния отборен шампион за мъже и жени приключи зимният етап от календара на българските плувци. Първенството се организира по нов формат и при рекорден брой участници и то на 50-метров басейн, нетипично за това време на годината. От БФПС направиха промяната с цел определяне на националните селекции и покриването на нормативи за световни и европейски първенства. Изпълнена ли е задачата пред BGswim.com коментира генералният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски.

 

         Нормативите или точките


За първи път се прави състезание в този формат (трите най-бързи серии, после останалите), с толкова много плувци и толкова клубове. Благодарности към съдиите, към Национална спортна база и лично към управителя на басейн „Диана“, на техническия секретар на БФПС и офис координаторите, които изнесоха на гърба си реализирането на този тежък като организация шампионат.

 

Форматът, по който проведохме държавния шампионат, беше единственият възможен за състезателите, покриващи нормативи. В същото време бе важно и да се изпълни задачата клубовете, състезателите и треньорите да могат да реализират труда си и да вземат точките за общото класиране.

 

Разговарях с целия Технически комитет, с болшинството от клубовете, самите треньори и не чух едно мнение против този формат за провеждане на състезание - трите най-бързи серии, после останалите. Това е начинът на организиране, който се прави в много държави, когато има голям брой участници.

 

 

Кристиян Минковски по време на тестовете на разширения национален отбор в долните възрасти на басейн "Диана" през есента.

 

Плюсовете са два. Единият е, че се покритите нормативи и се регистрират постижения. Силните състезатели пък имат време за почивка.

Вторият плюс е, че не на басейна не се струпват 550 състезатели (и още 50 треньори) по едно и също време на басейна.

 

                 "Диана" ли е най-добрият вариант
                 за шампионат с толкова състезатели?


Беше обявено отдавна, че първенството ще се проведе на този басейн. Рекордната бройка от близо 550 участници (по 12 на отбор) се разбра в понеделник. Досега отборният шампионат участваха по 250-280 състезатели от 25 клуба.

Няма как толкова клуба да сменят резервации в рамките на три дни.

Реагирахме светкавично и монтирахме трибуни за още 300 човека. Видя се, че бройката не е проблем.

 

Като организация беше по-добре от други шампионати, правени на същия басейн, но при много по-малка бройка състезатели.

 

                      Постиженията


Въпреки многото приказки, че няма база, че нищо не става, че няма излизане от кризата, виждаме, че  има продукция. И във Варна и в Пловдив, във Велико Търново, в Сандански, в София. Излизат национални състезатели от нови клубове като „Царевец“, „Боляри“…

 

Това са състезатели, които са продукт на България.  

 

Много съм  доволен относно качеството на самото състезание и постиженията. Средната стойност на резултатите в проценти ще бъде анализирана по-късно.


Това, което е ясно на първо четене е, че имаме около 16-17 покрити норматива за „Мултинейшън“, а зададеното време е от шестото място от предишното издание на турнира.

 

За първи път правим нормативи за това състезание.

 

 

Около Венцислав Айдарски (на горната снимка),  Антъни Иванов, Лъезар Шумков, Петър Божилов, Габриела Георгиева, Диана Петкова,  Бояна Томова се оформи още едно ново ядро от 10-15 състезатели от по-долните възрасти, даващи много качествени постижения.

 

Брустът и при мъжете и младежи и юноши е изключително силен, бих отличил Лъчезар Шумков и Любомир Епитропов, които покриха нормативи за световни първенства.

Още четирима силни брусисти водят подготовка в САЩ – Петко Тороманов, Матю Ценков, Стефан Попов и Калоян Братанов.

 

Да, някои дисциплини на шампионата бяха много слаби. Да речем 100 м гръб при мъжете, но за „Мултинейшън“, родени през 2001 година момчета въобще не беше слаб.

Те плюс Йосиф Миладинов, Александър Антонов и споменатият Братанов, правят изключителни силни юношески отбори при момчетата.

Калина Николай направи изключително силни постижения в трудни дисциплини, което показва, че тя тренира доста последователно. Може да поема големи натоварвания. За тази възраст 5:04  мин. на 400 м съчетано е убийствено време.

Диана Петкова плува  много силно и на 50 и 100 м св. стил.

 

         Картина и за другите състезания

 

Важен акцент от шампионата отразяването му за първи път в историята с картина. Това е инициатива на Българска федерация плувни спортове и се осъществена благодарение на BGswim.com  и Sportmedia.TV. Смятаме да продължим да подсигурим картина и за международни състезания и държавни шампионати в отделните възрасти.

 

По този начин вкарваме плуването в домовете на хората, включително и на българите зад граница. Правим този спорт по-близък до тях. Палим ги. Правим повече хора съпричастни към плувните спортове и като социална гледна точка и като масов спорт, който е неразривно свързан с високото спортно майсторство.

 

В крайна сметка отразяването на плувни състезания е полезно за плуването като цяло и за всички, които го реализират. Гледани сме и в чужбина.  

 

             Какво следва след „Диана“

Следва втори макроцикъл от годишния тренировъчен план с много състезания. Една част състезатели ще имат участия в 5 или 6 състезания. Като основната надпревара ще е световното първенство за мъже и жени в Будапеща и за юноши и девойки в Индианаполис.

 

 

13-годишната Калина Николаева напарви изключително силни постижения.

 

Останалите състезания ще бъдат като етапни за голямата цел – европейски първенства, „Мултинейшън“, Балканиада за юноши и девойки през май, която ще е на басейн „Диана“. За нея имаме желание да участваме с пълни състави като домакин, но реалностите са такива, че няма смисъл да имаме представители в дисциплини, където изоставането е очевидно и осезаемо

 

                Завръщането на ветераните

 

Масовото завръщане за ветерани в състезателното плуване е не само от желание да помогнат на клубовете. Правят  защото обичат плуване. Много ветерани участват на състезания, защото с лека ръка  са спрели да правят нещо емоционално.

 

След това се връщат, защото самите усещат, че не са достигнали максимума на своите възможности. За мен има и някакво его - те са си имена в басейна, там са разпознаваеми, на улицата и в службата трябва да се доказват в друго амплоа.

 

При всички положения това е положителна тенденция. Малките състезатели виждат в действие примера си за подражание, за когото може би само са чували. Но по време на състезание се убеждават, че това са живи хора, че се случват нещата.

(На държавното първенство участваха Драгомир Марков (45 г.),  Георги Палазов (37 г)., Иван Ангелов (38 г.) Младен Стоименов (39 г)., Мартин Желев (28 г.), а настинка спря Галя Стоянова, 42 г. – б. р. )
 

                   Неволите на маратонците

 

В събота на басейн „Диана“ ще се проведе контролно състезание на 5 км, което ще е за определянето на съставите за европейски и световни първенства.

Заявките са само пет. Твърде малко е, за да говорим за интерес към създаването на маратонско звено.

 

За БФПС е по-разумно от всяка гледна точка, тези участници, готвещи се за плувания в открити води да ходят на в чужбина на състезания, отколкото да правим държавни  първенства.

 

Персоналът, който обслужва един маратон е два или три пъти по-голям от самите плувци.

На открито, да речем на язовир Панчарево или гребния канал в Пловдив, ситуацията се усложнява допълнително. Трябва да се обезопаси районът, да се подсигурят лодки, моторници, 30 души съдии, линейка и всичкото това за петима души участници.

 

Най-добре да се анализира, след като се проведе контролното състезание в събота.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Кристиян Минковски, sportmedia.tv, Мултинейшън, нормативи, рекорди
КоментариDelfina

Спринт
Други новини