БГ EN

Диана Петкова: Целя се в световен финал

26-03-2017 08:30 | Снимки: Делян Господинов

 

Диана Петкова приключи участието си на държавното отборно първенство по плуване за мъже и жени, юноши и девойки на басейн "Диана" в София с четири национални рекорда и куп отличия. Талантливата възпитаничка на Ботко Трендафилов коригира националните рекорди при девойките (15-17 години) на 50 м свободен стил (25.94 сек) и 100 м свободен стил (56.39 сек), както и с щафетите на "Спринт" (Пловдив) на 4 по 200 м свободен стил (9:05.76 мин) и 4 по 100 м смесена (4:37.69 мин). Тя успя да покрие нормативи и за световните първенства за юноши и девойки, както и за мъже и жени.

 
- Диана, продължаваш да подобряваш постиженията си, доволна ли си от представянето си на това първенство?

 

- Много съм доволна, не очаквах толкова сериозни резултати още в началото на годината. Мислех, че само ще покрия нормативите и ще се боря за постиженията, които направих сега, чак на световното и на европейското. Бях изненадана - за първи път слязох под 26 сек на 50 м свободен стил.

 

- Ще успееш ли да надминеш постиженията на съгражданката ти Нина Рангелова?

 
- Много се надявам. Ще направя всичко възможно да го постигна. 

 

- Преди време изрази сериозни амбиции за планетарния форум при девойките. Пожела си финал, как оценяваш сега възможностите си, след като виждаш как вървят резултатите ти? В дисциплините 50 и 100 м свободен стил конкуренцията е много сериозна.

 
- Все още се надявам на финал, дори нещо повече. След резултатите си от първенството през март съм още по-убедена, че мога да го направя и целите са още по-реални. Ще се радвам на финал - дори и осмо място ще е нещо много голямо за българското плуване.

- Коя от двете дисциплини чувстваш като по-силна?

 
- Определено 50 м свободен стил, това е силната ми страна.

- Какви състезания ти предстоят до Световното първенство за юноши и девойки?

 
- Програмата е много натоварена и заради това няма да участвам на планетарния форум за мъже и жени. След 2 седмици ще се състезавам на "Мултинейшън" в Прага, след това имам Балканиада, после европейското и държавното за девойки съвпадат и затова ще взема участие само на европейското.

 

До края на август ще се готвя за световното, а после вече за европейското за мъже и жени на малък басейн през декември, където ще се пробвам на третата ми основна дисциплина - 100 м съчетано. Предстои една много натоварена година и мисля, че няма да имам почивка до края на 2017-а.

 

Рая Иванова, Sportal.bg

 


----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Диана Петкова, Спринт, Боток Трендафилов
КоментариDelfina

Спринт
Други новини