БГ EN

Студът и километрите амбицираха Мутата

04-04-2017 10:27 | Василен Димитров

 

Един от българските великани в дългите плувания Димитър Петров празнува днес 46 години. Идеален повод Bgswim.com да щрихира портрет на шампиона, който от две десетилетия живее в САЩ.

 

В края на 80-те години на миналия век мъжкият отбор на Стефан Попов-Замората в „Левски-Спартак” води подготовка на Стрелча. Базата на МВР предлага впечатляващи условия за отдих и тренировки. Но с две малки подробности – басейнът е открит, а лагерът се провежда през февруари.

 

Мотивацията в четата на Замората бързо пада и плувците решават да си облекчат мъките, хвърляйки 5-6 снежни човека за спадане на температурата на водата.

 

На другия ден проплакват пред тренера, че няма как да плуват в 20-градусова вода. Непоклатим, както винаги, Попов вади термометърче от джоба, топва го в чучура на минералната вода, пълнеща басейна и се прокашля: „Момчета, не се косете! Водата е перфектна - 27 градуса”.

 

През цялото време, на заден фон, невъзмутим един от отбора върти километража. За него температурата няма значение. Важни са тренировката и целта.

 
„Виждате ли, щом Мутата може, можете и вие!” заявява развеселен Замората. Секунди по-късно вцепененият отбор вкупом е във водата. Край ръба на басейна са накацали чаши с чай.

Мутата е Димитър Петров – един от най-славните майстори на дълги разстояния. Без да притежава габаритите на класическия плувен типаж, трупайки национални рекорди, държавни и балкански титли в стайерския кроул, софиянецът стига до върха на кариерата си – първата Световна купа в открити води.

 

 

Извоюва я през 1996 г. По това време повечето трасетата надхвърлят 50 км, водата е мътна и бързотечаща, а често в нея плават клони, каймани, пирани и други твари. Световната купа все още не е под шапката на ФИНА.

 

„Мутата не се плашеше нито от предупрежденията, че в реките на Южна Америка може да има пирани или каймани, нито пък от студа. Бих го нарекъл температурен далтонист, водата му беше еднаква независимо дали беше смразяваща или жежка”, коментира уникалните сетивни и функционални възможности на Петров треньорът, който му помогна да вземе трофея – Васил Стоянов (преплувал два пъти Дунава от край до край, притежател на рекорди за денонощни маратони, сега треньор в „Славия“).

 

 

Димитър Петров (вдясно) по време на Световните ветерански игри в Портланд през 1998 г.
До него е друг бивш плувец Векослав Иванов, предоставил снимкат.

 

Между отделните стартове Петров води групи (вече като състезател на „Славия”). Незаменим помощник е и в книговезницата на баща си. А между тренировките и другите задължения проучва маратонските трасета, поддържа усилена кореспонденция, прошнурова логистиката. Търси благодетели.


Плуването не се радва у нас на особен интерес, още повече маратонското.

 

Показателно затова е и събитието, което тласка Мутата към Световната купа, същото което може да бъде определено като най-великият маратонски плувен двубой у нас. 


В маранята на пловдивския гребен канал през лятото на 1995 г. се бяха захапали в убийствено темпо двама исполини. Димитър Петров и неговият наследник в дългите дистанции – Петър Стойчев.

 

Нямаше публика, нито журналисти. Само три лодки – за треньорите, приятелите и съдиите. Шепата роднини и приятели на съперниците, домъкнали напитки, провизии и целия си запас от вокални възможности за поддръжка, събираха сянка под дърветата край канала.  

Уникалният финален спринт на Стойчев определи кой ще замине за европейското първенство във Виена и кой ще пише историята като първия българин, участник, а и победител в Световната купа в плувните маратони.

 

После Стойчев, който стана шести в австрийската столица, спечели 11 пъти трофея, а във веригата се включиха Иванка Моралиева, Тихомир Иванчев, Цветан Йорданов, Венцислав Айдарски.

 

Понастоящем роденият 4 април 1971 г. в София балкански шампион на 1500 м св. стил живее в американския град Оушън сити, щата Ню Джърси.

 

Работи като гимназиален учител по математика и треньор по плуване в местния плувен клуб. Същевременно води и тима към колежа на Оушън сити. При това е баща на четири деца.  

 

Честит рожден ден, Мута!

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Димитър Петров, Мутата, Замората, Петър Стойчев, Левски-Спартак
КоментариDelfina

Спринт
Други новини