БГ EN

Таксата в плувните спортове - екзистенциалната цена

06-04-2017 09:37 | viasport.bg

 

Спортните клубове в България имат изключително важна задача, а именно да се грижат за физическото състояние на нацията и в същото време да извайват нови и нови таланти, които да печелят за страната ни медали от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Как обаче тези структури успяват да извършват дейността си и да създават шампиони в трудната обстановка у нас, когато за всичко се плаща и държавата не поема почти никакви разходи, включително и за спортната база?  Това ще се опита да изясни Viasport.bg в следващите няколко седмици - каква е ситуацията във водещите спортове у нас и какво струва това на клубовете, родителите и децата.

Поредицата ни започва с действителността в плувните спортове.

 

В държави с чувствителна социална ангажираност и активна синдикална дейност е нормална практика работниците да бъдат обезпечени с безплатни часове за спорт. В Германия, Австрия, Белгия и другаде служителите разтоварват с плуване. С процентни отчисления от здравните пътеки клубовете или центровете, развиващи дейности, плащат на треньори и инструктори и за други видове активности като водна аеробика.

 

Плюсът е за всички

 

В крайна сметка фирмите и предприятията получават освежени и мотивирани работници. В бройката често са включени и бившите служители. Те също са важни, част от историята са. Затваря се пълният кръг – в тези държави в плуването са увлечени гражданите от ранна детска възраст до пенсионерска. За нас примерът е умиляващ, но и натъжаващ за приятелите на водния спорт, който е един от трите стълба в олимпийската програма (наред с гимнастиката) и който дава основата на всички останали видове физически активности. Да не говорим за здравния му и спортно оздравителен ефект. И за да го има у нас плуването и плувните спортове изобщо, трябва да я има и таксата.

 

Тя е здравната пътека на съществуването.

 

Тя е цената за съществуването. Това не са търговски такси, а средството, чрез което може да съществуват плувните спортове. Не отива в джоба на треньора като бонус, нито на някой друг, а най-вече за заплащането на коридори в басейна и осъществяването дейността на клуба. Пряката обвързаност с материалната база, прави коренно различни плувните спортове от останалите.

 

 

За да съществуват клубовете по плуване у нас всички плащат такси - и най-малките, и лидерите на отборите.

 

Реално, за да могат треньорите да водят подготовката си, те трябва да имат пари, за да платят коридорите. Сумата пък е необходима за издръжка на басейна – 25-метров - над 10 000 лв.

през зимата за ток (за помпи, инсталация, осветление в басейна, съблекалните, коридорите), вода (в басейна и на душовете), химически препарати (хлор, белина), персонал – спасители, чистачки, химик, касиер пр.

 

Таксата е различна в зависимост от стандарта на града, популярността на плуването, успехите на клубовете и ангажираността на местната община (има градове, където отборите са в перманентна лагерна обстановка и водят подготовка другаде, най-вече с парите на родителите).

 

Прочетете целия материал във Viasport.bg

 

Снимки: Иван Иванов, Делян Господинов

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: такси, криза, финанси
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини